Avanzas vd om digitala uppstickaren inom bolån: “Enorm utmaning”

Enkla Avanza
Avanzas vd om digitala uppstickaren inom bolån: “Enorm utmaning”

Bolånekampen blir tuffare. Foto: Istockphoto.

Jonas de Lange

Reporter

Enkla kan få det tufft att locka över kunder från storbankerna, tror Rikard Josefson, vd på Avanza.

Bolån till 0,95 procent ränta, bundet i tre år. Det var erbjudandet från startupbolaget Enkla som skakade om bankbranschen rejält för snart en månad sedan. Bara ett dygn efter utannonseringen fick bolaget förfrågningar på 1 miljard kronor i timmen från personer som ville flytta sina lån. Som en jämförelse erbjuder storbankerna oftast en ränta på över 1,5 procent över samma bundna period.

Förra veckan drog själva utbetalningarna igång på riktigt. Flera av de svenska storbankerna har haft en avvaktande inställning utåt till bolånen. I en intervju med Dagens industri uttrycker nu den digitala banken och sparplattformen Avanzas vd, Rikard Josefons, en viss skepsis mot Enklas erbjudande.

“Det måste vara en gigantisk utmaning att få in 100 miljarder kronor, låna ut det till 95 punkter i tre år och inte lova kunden en förlängning av lånet när den går in i transaktionen”, säger han till Di.

Just utmaningen med att Enkla inte garanterar någon förlängning av lånet efter tre år är något som Breakit rapporterat om tidigare.

Avanza har nyligen kastat in sin egen häst i bolåneloppet tillsammans med startupen Stabelo. På frågan om Avanza med sin höga sparprofil kan ha en högre ränta än en konkurrent svarar han så här:

“Vi tycker att det bolåneerbjudande som vi har tagit fram tillsammans med Stabelo är konkurrenskraftigt och till ett bra pris. Men det är som med allting, jag vet inte hur konkurrenssituationen ser ut imorgon."

Läs fler artiklar
LÄS MER