Hoppade av toppjobbet på Sony för att lansera egen smartklocka

KronabyTechledaren svarar

Sarandis Kalogeropulos, medgrundare av Kronaby. Foto: Press.

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Sarandis Kalogeropulos har utvecklat den uppkopplade klockan som han själv saknat. Men lika viktigt som det är att vara uppkopplad är det att kunna koppla av.

Sarandis Kalogeropulos har en 17 år lång bakgrund på Sony Mobile. När han slutade var han operativ chef för affärsenheten companion products, som hanterade alla tillbehör för Sonys mobiltelefoner.  Tillsammans med tre andra Sony-chefer sade han upp sig, grundade Anima 2015 och fick in 95 miljoner kronor i riskkapital från den börsnoterade kinesiska komponenttillverkaren Goertek.

För ett år sedan lanserade Anima sin första uppkopplade klocka, Kronaby.

1. Vad var den avgörande faktorn som fick er att dra igång Kronaby?

“Många av oss har en bakgrund från Sony Mobile och där väcktes efter hand idén om att använda vår kunskap inom just teknologi och wearable design och skapa något tillsammans. 2015 startade vi därför Anima med visionen att lansera uppkopplade produkter med design, formspråk och vårt motto ‘Technology made Human’ i fokus, något vi tyckte saknades på marknaden. Vi ville göra en produkt som tillät användaren att vara mer närvarande i nuet utan onödiga distraktioner. Sedan gick det snabbt och redan i januari 2017 lanserades Kronaby - uppkopplade klockor med hög modegrad”.

2. Vad är det sämsta rådet du har fått som entreprenör?

“Råd i stil med ‘Du måste jobba dygnet runt. Allt hänger på er som startade. Det är ni som är bolaget, och alla måste se era visioner och inriktningar för att jobba rätt’. Det håller jag inte med om, det handlar om att omge sig av rätt kompetens och drivkrafter som kan föra bolaget framåt. Med rätt team så behöver man inte arbeta dygnet runt. Bolaget fick en injektion av oss som startade det, men är alltid, och kommer alltid, vara alla de som jobbar här. Vi tillsammans har skapat Kronaby”.

3. Vad är det svåraste beslutet du behövt fatta i din entreprenörsresa?

“Att ställa upp för bolagets bästa har inte alltid varit familjens bästa, och sådant mår man absolut inte bra av. Samtidigt har man lyckan i att ha ett jobb man älskar och en familj som har ett enormt tålamod. De är med på den här resan, annars hade detta aldrig funkat. Att expandera i den takt vi har gjort har krävt många resor till nya marknader runtom i världen, spännande och enormt givande givetvis, men det innebär mycket tid borta från familjen och kräver sin balansgång”.

4. Vilka situationer - kan vara både i jobbet och privat - gör dig mest stressad? Hur reagerar du då?
När ingenting händer och det är lugnt. Jag vill ha kaos, tidspress, och mycket att göra – då mår jag som bäst. De få gånger det är lugnt på Kronaby skapar jag kaos, tidspress och mycket att göra. Jag är inte van att ta det lugnt, men har faktiskt märkt på äldre dagar att jag uppskattar det mer och mer. Ett sundhetstecken kanske.

5. Vad köper du för den första miljonen du kan plocka ut från ditt bolag?

“Jag hade bland annat ordnat en stor fest för alla anställda med familjer för att fira allt vi har upplevt och åstadkommit! Sen hade jag använt en del av summan till att investera i ett ungt bolag här i regionen som behöver support och stöd för att komma igång. Jag brinner lite extra för de som vågar tro på sina idéer och vill föra utvecklingen framåt”.

6. Hur viktigt är work-life balance för dig?
Det är enormt viktigt, mitt bästa tips är att när du är hemma, så är du hemma. BASTA! Lägg undan telefonen och lägg all fokus på att umgås med familj och vänner. Varje år försöker jag ta ut fyra veckors sommarsemester som spenderas i Grekland där jag verkligen kan vara med min familj varje dag utan att bli störd. Jag hoppas på att kunna vara en förebild för mina kollegor här, det är viktigt att ta sig tiden där du kan koppla av och få ny energi".

7. Vad är ditt bästa tips för att lägga grunden till en sund företagskultur?
"Att alla anställda är en förebild för varandra. Därför är det viktigt att man fokuserar mycket på personligheten när man tar in en ny person i ett bolag, för personligheten är alltid svårast att ändra. Jag brukar säga, att jag vill ha folk runt mig, som jag ska vilja umgås med".

8. Ni har precis satt ett stort rekord, hur firar ni?

“Vi firar ofta och mycket här, både stort och smått. Jag anser att det är enormt viktigt för oss allihopa som jobbar tillsammans att få möjlighet att landa i framgångar och njuta av det vi har åstadkommit! Den dagen vi lanserade Kronaby är något jag alltid bär med mig, då var det fest! Vi alla hade jobbat intensivt inför lanseringen och det var magiskt att äntligen få fira allt fantastiskt arbete som hade bidragit till att Kronaby blev verklighet på så kort tid!”

9. Vad oroar du dig mest för i jobbet?
“Att våra medarbetare inte trivs på jobbet, att de inte tycker att det är roligt. Vi vet att folk som mår bra också är de som levererar bäst. Just detta är något vi prioriterar högt, att skapa en stimulerande och dynamisk arbetsplats där alla har möjlighet att utvecklas.   

10. Nämn ett tillfälle då det varit tungt i yrkeslivet. Hur gjorde du för att ta dig ur den situationen?
"Det var efter att ha gjort samma sak, år efter år. Jag var sugen på att testa en ny bana men kände att jag hade fastnat. Från 2001 fram till 2008 var jag ansvarig chef för mobiltelefonernas batterier och laddare. Jag sökte mig till en coach som fick mig att inse att jag var kapabel att använda mina styrkor inom nya områden. Detta skedde samtidigt som en omorganisation och på så sätt gavs jag möjlighet att byta inriktning och bevisa för mig själv att jag är kapabel till mycket mer än vad jag trodde. 2009 fick jag chansen att leda en grupp experter som skulle utveckla ny teknologi inom olika områden, som kamera, batterier, display, radio, antenn och sensorer".

11. Vem skulle du vilja se i en sån här intervju och varför?
“Jag vill passa på att lyfta intressanta entreprenörer och innovatörer här ifrån Malmö-regionen och skulle därför tycka att det vore spännande att höra mer från Bogdan Tudosoiu, en av Modcams grundare. De har gjort en oerhört intressant resa som skulle vara inspirerande att ta del av”.

Sarandis Kalogeropulos

Ålder: 45
Uppvuxen: Landskrona
Bor: Malmö
Gör: Medgrundare av IOT-företaget Anima och klockvarumärket Kronaby.
Familj: Min fru Maria och våra barn, enäggstvillingarna Mario och Alexis, 13 år.
Karriär i korthet: I grund och botten ingenjör med en yrkesbana som började på Ericsson och ledde mig vidare till olika chefsbefattningar inom Sony mobile där jag arbetade i 17 år. En yrkesbana som spänner från teknik till försäljning och produktutveckling.
Medievanor: All media som lyfter utveckling, innovation och business. Mitt favoritämne är fysik så gillar framför allt böcker av Brian Greene.
Den perfekta helgen: Slappa och träffa vänner och familj.

5 snabba:
Bok
eller podd Bok
Morgon eller kväll (men är enormt morgonpigg, jobbar bäst på kvällarna för då pratar jag inte lika mycket men tänker desto mer. Använder dagen för att snacka, haha.
Ringa eller sms:a 
Fast lön eller provision
Tåg eller bil

Läs mer