Steam utmanas av prisdumpare – svenska gamingjättar hoppar på

Breakit - Steam utmanas av prisdumpare – svenska gamingjättar hoppar på

Paradox spel ska gå att köpa via Robot Cache.

Erik Wisterberg

Reporter

Robot Cache vill vända upp och ned på datorspelsbranschen.
Här är deras plan.

Det svenska succébolaget Paradox Interactive fattade tidigt att digital distribution var grejen. Redan i början av 2010-talet såg bolaget att 90 procent av intäkterna kom från digitala plattformar, där spelarna betalar för att ladda ned spelet direkt till sin dator.

Amerikanska Steam är marknadsdominanten. Och de tar bra betalt. Enligt Paradox Interactives årsredovisning tar plattformar som Steam 30 procent av intäkterna.

Nu kommer en prisdumpande utmanare in på banan.

Robot Cache heter plattformen som ska låta spelförläggarna behålla 95 procent av försäljningsintäkterna. Det uppger nyhetsbyrån Direkt, vilket också bekräftas av Robot Caches hemsida. 

"Vi sänker avgifterna som förlagen betala dramatiskt, och för första gången någonsin tillåter vi att spelarna säljer sina digitala spel vidare", skriver Robot Cache på sin sajt.

Enligt Direkt ska både Paradox Interactive och THQ Nordic (båda svenska börsnoterade datorspelsbolag) ha anslutit sig.

Robot Caches vd Lee Jacobson uppger att det finns "en lång lista" med ytterligare spelförläggare som är på väg att ansluta sig till den nya plattformen och att mer information om dessa är att vänta under de kommande veckorna.

Skapar egen kryptovaluta

Robot Cache blir också en digital andrahandsmarknad byggd på blockchain-teknik. Det är tänkt att funka såhär:

# De spel som köpts på plattformen kan säljas vidare i andra hand. Förläggaren av spelet får 70 procent av intäkterna från en andrahandsförsäljning.

# Säljaren av spelet får 25 procent och intäkten erhålls i form av Robot Caches egen kryptovaluta som fått namnet Iron.

# Iron kan sedan användas för att köpa spel på plattformen.

Bakom Robot Cache står bland andra spelveteranen Brian Fargo, som har ett förflutet som grundare av Interplay Entertainment och Inxile Entertainment.

Bland de existerande plattformarna märks bolag som Steam, Plug in Digital, Ztorm, Green Man Gaming, GOG (Good Old Games), Humble Bundle och Koch Media.

Läs fler artiklar
LÄS MER