Superinvesterarens hårda känga: "De bryr sig inte ett skit"

Accel
Superinvesterarens hårda känga: "De bryr sig inte ett skit"

Från vänster: Jason Calacanis, Sonali De Rycker, Elisabeth Yin, Helene Barnekow.

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Affärsänglar som inte bryr sig om bolagens framtid, utan bara vill sälja sina aktier till varje pris, är det värsta som finns i riskkapitalbranschen. Det hävdar åtminstone Sonali De Rycker, partner på det amerikanska riskkapitalbolaget Accel.

Accel är ett av världens tyngsta riskkapitalbolag vad gäller startups. Bolaget, som är baserat i USA, var bland annat en tidig investerare i Facebook. Accel har senare gått in som delägare i bland annat Spotify och bitcoingrävaren KNC Miner.

Sonali De Rycker deltog i Stockholm Tech Fests investerarpanel på onsdagen och fick frågan om vilket som är det värsta beteende hon har sett hos investerare i branschen. Hennes svar:

"På investerarsidan förekommer det en hel del dåligt beteende där ute. Det värsta är nog när ängelinvesterare, som jag generellt sett absolut inte har något emot, vill sälja sina aktier till varje pris.", säger hon och fortsätter:

"Det kan vara i ett läge när bolaget behöver ta in riskkapital för att sig vidare. Och så sitter det en person i styrelserummet och säger 'Allt jag bryr mig om är att sälja mina aktier. Hur kan vi fixa det`'. De bryr sig inte ett skit om bolaget eller entreprenörerna", säger Sonali De Rycker.

Hon säger att entreprenörerna å sin sida ibland blir riktigt svåra att arbeta med när de får hybris.

"I en del fall, när allt handlar om grundarna och de tror att de kan gå på vatten, kan det gå riktigt illa för bolaget. Det händer faktiskt", säger Accel-partnern.

Läs fler artiklar
LÄS MER