Sök

Trött på att vabba? Startupen Todcare tror sig ha hittat en lösning

TodcareBarn

Philip och Agneta Cabreus. Foto: Press/Istockphotos

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Todcares tjänst gör att du kan jobba istället för att vara hemma med dina sjuka barn.
"Målsättningen är att underlätta för familjer och företag", säger grundaren Philip Cabreus.

När barnen är sjuka och hängiga använder sig många föräldrar av så kallat vabbande, vård av sjukt barn. Det betyder att de stannar hemma från jobbet och istället får viss ersättning från Försäkringskassan.

Startupen Todcare har tagit fram en annan lösning – som går ut på att personer med erfarenhet, exempelvis förskolelärare, kommer hem till dig och tar hand om ditt sjuka barn.

"Målsättningen är att underlätta för familjer och företag när det inte går att lösa på annat sätt. Företagen, vars lönsamhet ofta får lida vid vabbande, står för kostnaden", förklarar Philip Cabreus.

Han arbetar som läkare till vardags och har grundat företaget tillsammans med sin mamma Agneta Cabreus. 

I nuläget genomförs ett pilotprojekt finansierat med 300.000 kronor från innovationsmyndigheten Vinnova för att testa och optimera tjänsten inför en större lansering. 

Tanken är att först och främst rikta in sig på företag med anställda inom nyckelpositioner.  

”Företagen tappar lätt produktivitet när anställda på nyckelpositioner stannar hemma, exempelvis jurister, konsulter, läkare eller säljare", säger Philip Cabreus.

Han pekar även på att vabbandet idag kostar skattebetalarna stora pengar och leder till ojämlikheter när fler kvinnor tenderar att stanna hemma från arbetet. 

Affärsmodellen baserar sig på en prenumerationsmodell samt betalning per utförd tjänst.

Kommer företagen vara beredda att betala för det här?

”Det finns ett stort intresse men tröskeln är hög i första steget, men vi känner oss trygga i marknaden och vi blir först ut med det här.  Ambitionen är att etablera oss nationellt och sedan kliva in på fler marknader”, säger Philip Cabreus.

Han är medveten om att det kan finnas en rädsla hos föräldrar att lämna bort sina barn till okända människor. Därför ska föräldrarna kunna välja om de exempelvis vill arbeta hemifrån vid starten. 

”Barnen är det käraste vi har och man kan se det här som en barnpassare med medicinsk kunskap och backup", säger Philip Cabreus.

På frågan om föräldrar, som vill vara hemma med sina barn, riskerar att känna sig pressade av tjänsten svarar Philip Cabreus att Todcare ska fungera som en backup-lösning för föräldrarna. 

"Det är av yttersta vikt för oss att tjänsten är frivillig och att föräldrarna därmed ska kunna vara hemma och ta hand om barnen själva om de vill". 

Målsättningen är att bygga en egen personalflotta som arbetar med de anslutna företagen och få med sig investerare på tåget.  För att få snurr på verksamheten erbjuder Todcare nu tjänsten gratis i Stockholmsregionen där företag erbjuds testa.

”Det är en kostnad vi måste ta för att få så mycket underlag som möjligt innan lansering, det är en investering”, säger Philip Cabreus.

Läs mer