Kinas tullar på USA-varor dåliga nyheter för Tesla

Tesla Elbilar
Kinas tullar på USA-varor dåliga nyheter för Tesla

Elon Musks Tesla har fått nya problem. Foto:TT

Finwire / Breakit

Kinas tullsvar mot USA gör det tuffare för elbilstillverkaren.

Kinas motdrag med egna tullar mot USA på bland annat bilar väntas slå hårt mot Tesla, bedömer Charlie Chesbrough, en senior ekonom på Cox Automotive. Det skriver Business Insider.

”Detta är dåliga nyheter för Tesla”, sade Charlie Chesbrough efter att tullarna på 25 procent riktat in sig även på importerade bilar.

Enligt honom väntas tullen, om den införs, innebära ett rejält prispålägg för Tesla som i fjol sålde bilar för två miljarder dollar i Kina. Sammantaget stod landet för 17 procent av de totala intäkterna på 11,8 miljarder dollar under 2017, enligt det årliga brevet till aktieägare.

En Tesla Model S som idag går för 103 000 dollar i Kina kommer med tullen att istället få en prislapp på 128 750 dollar.

Tullarna är det senaste dåliga beskedet för Tesla under 2018. I slutet av förra månaden var bolagets Model X involverad i en dödskrasch med det självkörande bilsystemet autopilot på. Senare störtdök aktiekursen efter ett första april-skämt från Elon Musk om att bolaget var på väg mot konkurs.

Sedan tidigare har Tesla också haft problem med att ordentligt få igång produktionen av Model 3, den första elbilen för massan, efter problem med flaskhalsar.

 

Läs fler artiklar
LÄS MER