Upplagt för en dålig notering för Spotify

Breakit - Upplagt för en dålig notering för Spotify

Daniel Ek, vd på Spotify.

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Det är upplagt för en dålig notering för Spotify – det säger Breakits vd Olle Aronsson i veckans avsnitt av Breakits podcast.
"Men jag hoppas att det inte blir så."

På tisdag börjar Spotify-aktien handlas på New York Stock Exchange. Men det blir inte mycket pompa och ståt på tisdagseftermiddagen utan den svenska streamingjätten har valt att hålla en låg profil.

Men hur kommer det egentligen att gå när Sveriges största techsuccé slänger sig ut i en börsvärld som den aldrig har varit i tidigare. Sådär, tror Breakits medgrundare och vd Olle Aronsson.

"Om jag ska vara helt ärlig och helt opatriotisk så är det ovanligt hög risk för en dålig notering," säger han i Breakits podcast.

"Det är ändå ganska ovanligt att så här stora bolag – som gör så här stora förluster – noteras".

Även om Spotify är ett snabbväxande techbolag med fokus på tillväxt så finns det en stor skillnad mot andra techjättar som Facebook och Google. Spotify kommer aldrig att nå de vinstmarginaler som de andra jättarna har.

"Det kommer bli tunna marginaler. När väl Spotify vänder till vinst kommer det inte att bli ett höglönsamt bolag."

Det beror på två saker enligt Olle Aronsson. 

Dels vill musikerna – eller de som äger rättigheterna till musiken, ha en så stor del av kakan som möjligt. Annars kommer de lämna Spotify. Spotify har väldigt lite eget innehåll – där skiljer de sig mot till exempel Netflix som satsar stora pengar på eget innehåll.

Dels är deras konkurrenter, som Apple Music, Google och Amazon, inte musikföretag på samma sätt. De kan driva sina streamingtjänster i princip med förlust bara för att låsa upp sina kunder ytterligare. 

För att spä på domedagsprofetian så har tech-aktierna gått uselt på börsen den senaste tiden. I förra veckan hade de största techbolagen sin sämsta börsdag någonsin, även om noteringen av Dropbox gav positiva signaler.

"Tajmingen känns ju sådär", konstaterar Olle Aronsson.

För mer om Spotifys notering och mycket annat – lyssna på Breakits podcast här. 

Läs fler artiklar
LÄS MER