Här är nästa land där Google anklagas för konkurrensbrott

Google Konkurrensbrott
Här är nästa land där Google anklagas för konkurrensbrott

Foto: Marcio Jose Sanchez/TT.

Sara Lindmark

Reporter

Det började med EU-kommissionen. Nu anklagas Google för konkurrensbrott även av indiska myndigheter.

Det var i april som sökjätten Google anklagades för att ha brutit mot EU:s konkurrenslagstiftning på flera punkter.

Företaget ska ha missbrukat sin dominerande ställning på sökmarknaden enligt konkurrenskommissionären Margrethe Vestager. Bland annat ska det ha skett genom att trafik letts från Googles sökmotor till andra tjänster som Google äger inom till exempel e-handel, på bekostnad av konkurrenter.

Nu anklagas Google för konkurrensbrott även i Indien. Den indiska konkurrensmyndigheten CCI har kommit fram till att företaget har utnyttjat sin position vad gäller sökannonsering online, skriver Financial Times.

Myndigheten började att utreda sökjätten redan 2012 med fokus på annonseringstjänsten Adwords. Enligt den 714 sidor långa och preliminära rapporten som finanstidningen tagit del av, så har sökjätten prioriterat interna annonser och tillåtit användare att köpa online-annonser som bygger på varumärkesskyddade termer, som exempelvis företagsnamn.

Google bestrider anklagelserna och hävdar att man har agerat i enlighet med den indiska konkurrenslagstiftningen, skriver Financial Times. Företaget förbereder ett svar på rapporten som måste lämnas in nästa vecka. I mitten av september kommer CCI:s utredande avdelning att hålla en utfrågning med de inblandade.

Förlorar Google kampen mot den indiska myndigheten kan det i värsta fall innebära böter på motsvarande 5,6 miljarder dollar. 

I förra veckan svarade Google på EU:s anklagelser i ett blogginlägg och även i det fallet nekar sökjätten till brott. 

Läs fler artiklar
LÄS MER