Mod, analyser och list – här ger Pickits vd sina bästa tips för hur du tar din app till nästa nivå

Mod, analyser och list – här ger Pickits vd sina bästa tips för hur du tar din app till nästa nivå

Henrik Bergqvist är medgrundare och vd på Pickit, en bildplattform som är den mest nedladdade appen i PowerPoint.

Här är storyn om hur mod, list och en smula kaxighet gav startupen Pickit en plats i Office-paketet och 1,2 miljarder potentiella användare.
Och tipsen till dig som vill lansera din egen app.

Microsofts London-kontor i Reading, oktober 2013. Två svenska män hänger i receptionen. De har tagit in på ett billigt hotell i London en hel vecka för att mest göra just det, hänga i receptionen. Till sist börjar personalen fråga:

”Vilka är ni? Vad gör ni här?”

”Vi har träffat Anthony, han skulle kanske fixa en grej åt oss.”

”Men då skulle ni kunna träffa Adrian också?”

”Gärna”.

”Vi började bygga relationer bara för att vi satt där i receptionen. Vi hade väl något riktigt möte inbokat men hängde kvar i flera dagar och blev kompisar med folk”, berättar Henrik Bergqvist som tillsammans med Mathias Björkholm har grundat Pickit, en molnbaserad bildplattform som tillgängliggör legala bilder inuti tjänster som PowerPoint, Word och Windows 10.


Mathias Björkholm och Henrik Bergqvist grundade Pickit 2013 – deras sjätte startup sedan 2004.   

Men redan före London-resan hade Pickit en liten fot inne på Microsoft Sverige. Den gången hade Henrik och Mathias haft en annan taktik för att göra sig hörda. I London sköt de brett, med hopp om att träffa någonting. I Stockholm skulle de pricka rätt direkt.

”Vi identifierade de i organisationen som hade problem som vi kunde lösa, tog kontakt och var öppna med vår avsikt – vi vill tjäna pengar på era användare”, säger Henrik Bergqvist.

Idag har Pickit 2,5 miljoner användare och är den mest nedladdade appen i PowerPoint. Pickit, som ibland kallas för ett ”Spotify för bildanvändare”, finns både i en gratisversion och premiumversion – Pickit Pro. På huvudkontoret i Visby jobbar 20 personer.

Vill ni få hjälp att växa med Microsoft? Signa upp dig på Välkomstdagen den 16:e april på Microsofts kontor i Stockholm, Akalla

Att Henrik Bergqvist och Mathias Björkholm kommit så långt beror inte bara på deras ibland okonventionella metoder att få folk att lyssna på dem.

”Framförallt lyckades vi eftersom vi var nyfikna nog att testa mycket, och uthålliga nog att kämpa vidare när det inte funkade”, säger Henrik Bergqvist som här ger fem råd för dig som bygger en app du vill lansera:

Renodla direkt – vad är din tjänst bäst på?

”Ta reda på hur du adderar värde, Greppa inte för stort utan fokusera på en sak. I början slösade vi tid på att ta fram säkert 70 versioner av vår idé, bara för att vi älskade den. Skulle vi exempelvis lägga till video? Men vi insåg snart att vi endast skulle satsa på bild för att vara tydliga.”  

Acceptera din plats i ekosystemet – och hitta en samarbetspartner

”Säljer du en digital tjänst måste du addera värden till andras tjänster. Vi på Pickit kan inte bygga en egen värld. Vi kan aldrig få kunden till oss. Du måste se din plats i ett ekosystem och sedan närma dig aktörerna. I vårt fall var det enkelt, vi ville in i PowerPoint och då var det bara Microsoft som gällde. Men det finns oftast många som verkar i ett ekosystem, det gäller att hitta just de aktörer vars problem du kan lösa”.

Så tar du din app till marknad snabbt: MIcrosofts 5 bästa tips

Identifiera rätt stakeholder – och borra in dig där

”Ok, du vet vilket ekosystem du vill finnas i. Vem i det ekosystemet har det största problemet med det ni kommer att lösa med din tjänst? HR? Legal? Marknad? Säljavdelningen? Ringa in vilken avdelning och börja bearbeta. Visa dem att din produkt är en need to have.”

Ta alla viktiga möten ansikte mot ansikte – inte på telefon

”Du får aldrig nöja dig med att välja Skype framför ett fysiskt möte. Att träffa människor i alla led kan leda till så mycket mer. När vi fick till ett möte med Microsofts utvecklare på huvudkontoret i Redmond vägrade vi ta det på Skype utan flög dit istället. I korridoren sprang vi in i folk från Microsoft Ventures, företagets investeringsarm, och började småprata. Idag är Microsoft Ventures en delägare i Pickit.”

Våga misslyckas – bara du kan göra din resa

”Vår IOS-app var en katastrof. Vår Android-app också. Man tror att det ska bli fantastiskt – men det händer inget. Det viktiga är att du ger dig ut i verkligheten, det är där du lär dig hur saker funkar. Pickit är min och Mathias sjätte startup, vi vet att verkligheten måste säga sitt. Att det aldrig blir som man tänkt sig. Huvudsaken är att du fortsätter vara nyfiken och uthållig.”

Detta är en sponsrad artikel från Microsoft, ett multinationellt företag som är världens största aktör inom programvaruutveckling och tjänster. Azure är en omfattande uppsättning molntjänster som utvecklare och IT-experter använder för att skapa, distribuera och hantera program via vårt globala nätverk med datacenter. En stor del av Microsofts verksamhet består av att hjälpa företag med att bygga egna lösningar, ta dem till marknad och skala ut sin affär.

Läs mer om hur Microsoft stöttar mjukvaruföretag här, och få mer information om utveckling i Azure via denna guide.

Sponsrade inlägg är en del av Breakits annonserbjudande. Inläggen skrivs inte av Breakits reportrar utan av vår kommersiella avdelning. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till sales@breakit.se.

Läs fler artiklar
LÄS MER