Rovio faller på börsen – nu slaktas styrelsens ersättning

Ersättning
Rovio faller på börsen – nu slaktas styrelsens ersättning

De arga fåglarna är inte lyckliga på börsen. Foto: TT

Direkt / Breakit

Sänks på grund av börsfallet.

Både ordföranden och vice ordföranden för den finländska spelutvecklaren Rovio, som ligger bakom det populära mobilspelet Angry Birds, får räkna med en rejäl nedjustering av ersättningen sedan aktiekursen störtdykt.

"Till följd av det sänkta marknadsvärdet för bolaget, föreslår styrelsen att ersättningen till ordföranden och vice ordföranden sänks jämfört med tidigare förslag", skriver bolaget i ett pressmeddelande på tisdagen.

Helt lottlösa går dock inte ordförande Mika Ihamuotila och hans nummer två.

Enligt det nya förslaget blir den månatliga ersättningen 9.500 euro, cirka 97.000 kronor, för ordföranden, medan vice ordföranden erhåller 7.500 euro, motsvarande knappt 77.000 kronor.

De tidigare förslagen låg på en oförändrad ersättning om 12.000 respektive 10.000 euro. Övriga styrelsemedlemmar får nöja sig med 5.000 euro i månaden.

Styrelseledningen har kritiserats i finländska media för att ersättningen ligger högre än för motsvarande poster hos mycket större företag som Wärtsilä, Metso och Konecranes, rapporterar Bloomberg News.

Rovio-aktien började handlas på Helsingforsbörsen den 29 september 2017. Teckningskursen i den emission som genomfördes inför noteringen var 11:50 euro, i toppen av teckningsintervallet. Första avslut på noteringsdagen blev 12:00 euro och livstidshögsta var 12:34 euro.

Aktien handlades vid lunchtid på tisdagen till knappt 4:90 euro.

Läs fler artiklar
LÄS MER