Zuckerberg nobbar Storbritannien – skickar två av Facebooks toppchefer i stället

Facebook integritetsskydd integritet
Zuckerberg nobbar Storbritannien – skickar två av Facebooks toppchefer i stället

Mark Zuckerberg inte sugen på att vittna för brittiska politiker. Foto: Istockphoto och TT

Finwire / Breakit

Grundaren vill inte förklara sig för brittiska politiker.

Facebook har erbjudit att skicka två företagschefer till en formell utfrågning i Storbritannien angående dataskandalen men det blir inte vd Mark Zuckerberg. Det uppger den sociala nätverksjätten till CNBC.

Brittiska politiker har krävt att Mark Zuckerberg infinner sig för en utfrågning, men istället erbjuder företaget teknikchefen Mike Schröpfer och produktchefen Chris Cox. Det står ännu inte klart när utfrågningen väntas äga rum.

Dataskandalen involverar brittiska Cambridge Analytica som sålde information om över 50 miljoner Facebook-användare till Trumps valkampanj 2016. Uppgifterna har framför allt drabbat Facebook vars rykte skadats och aktien har fått rejält med stryk på börsen.

Samtidigt har EU givit Facebook två veckor på sig att svara på frågorna som uppstått gällande dataskandalen kring Cambridge Analytica. Det rapporterar AFP, som har tagit del av en kopia av brevet till bolaget. 

En av frågorna som ställs är om någon medborgare i unionen har påverkats av dataskandalen, där analysfirman lyckats komma över privat information från över 50 miljoner användare utan deras tillåtelse. 

Tidigare under tisdagen sade EU-kommissionären för den digitala ekonomin, Mariya Gabriel, att EU övervakar situationen kring personlig data noga och att det är oacceptabelt att personlig data används för syften som inte korresponderar med grundläggande rättigheter.

I förra veckan gick Zuckerberg ut och bad om ursäkt för skandalen men det har inte blidkat varken marknaden eller politikerna.

Sociala medier-jätten hotas av jätteböter på upp till 16.000 miljarder kronor.

Under måndagen kom det också fram att Facebook utreds av den amerikanska konsumentmyndigheten. Något som fick aktien att ta ett nytt dyk.

Läs fler artiklar
LÄS MER