Apple Watch piratkopieras i Kina – och fruktas i Schweiz

Apple Watch piratkopieras i Kina – och fruktas i Schweiz

Jon Mauno Pettersson

Nyhetschef

Det dröjde inte länge förrän den första Apple Watch-kopian nådde marknaden.

I måndags lanserade Apple sin smarta klocka Apple Watch för världen, men redan nu har skrämmande lika piratkopior, åtminstone sett till utseendet, börjat dyka upp på digitala marknadsplatser i Kina.

Enligt brittiska Financial Times kan man idag köpa snudd på identiska klockor på plattformar som Alibabas Taobao till ett pris på mellan 300 kronor och 600 kronor.

Annonsörerna är dock öppna med att det handlar om en kopior i sina annonser: ”var vänliga och sluta fråga oss om detta är en äkta Apple Watch” står skrivet.

Lanseringen av Apple Watch har lett till blandade reaktioner världen över – inte minst i klockornas förlovade land Schweiz.

En av klockmärket Swatch medgrundare har i en intervju med Bloomberg uttalat sig om att Apple Watch kommer rasera den 400 år gamla schweiziska klockindustrin. 

"Apple kommer att lyckas snabbt", säger 61-årige Elmar Mock, som hjälpte till att skapa varumärket Swatch på 1980-talet. 

"Det kommer att sätta en stor press på den traditionella urindustrin och arbetstillfällen i Schweiz”.

Enligt Mock kan Apple Watch komma att nå en omsättning om 20 till 30 miljoner enheter årligen redan under de första åren. Det skulle i så fall motsvara Schweiz årliga exportsiffra på klockor som uppgick till 28,6 miljoner enheter i fjol.

Apple Watch lanseras den 24 april och kommer att kosta från 3 000 kronor upp till 140 000 kronor – beroende på hur mycket guld du känner att du behöver för att hålla koll på tiden.

Läs fler artiklar
LÄS MER