Facebook: Därför vet vi allt om vem du ringt och messat med

Facebook Cambridge analytica-skandalen
Facebook: Därför vet vi allt om vem du ringt och messat med

När du ringer kan Facebook spara informationen. Foto: Jessica Gow/TT.

Erik Wisterberg

Reporter

Användarna larmar – nu svarar Facebook.

När det stod klart att Cambridge Analytica samlat in data om 50 miljoner människor på Facebook började många fundera på vilken information som det sociala nätverket egentligen sitter på.

Det är lätt att ta reda på.

Alla med en Facebook-profil kan med några knapptryck ladda ned en zip-fil med allt, och då menas verkligen allt, som hen någonsin har gjort på Facebook.

Alla messenger-meddelanden ingår givetvis också. I ärlighetens namn är väl ingen förvånad över att all den här datan används av Facebook för att på alla sätt maximera det börsnoterade bolagets intäkter.

Datan om dig är Facebooks råvara.

Under de senaste dagarna har dock allt fler vittnesmål på nätet dykt upp om en mer uppseendeväckande uppgift. Människor som laddat ned sin Facebook-data har upptäckt att Facebook har loggat deras vanliga telefonsamtal och sms.

Datan har innehållit följande saker:

• Tidpunkt och längd på telefonsamtal, samt till vilket telefonnummer det har gått eller kommit från.

• Tidpunkt och mottagare/avsändare på sms-meddelanden.

Det är potentiellt känslig information, som man är van vid att enbart telekomoperatörerna sitter på.

Efter att flera medier uppmärksammat detta har Facebook nu under helgen adresserat frågan. Huvudbudskapet är att användarna själva har godkänt datalagringen.

”Du kanske har sett rapporter om att Facebook har loggat folks telefon- och SMS-historik utan deras medgivande. Det är inte sant”, skriver Facebook.

Istället skriver bolaget att Android-användare av Messenger och Facebook Lite har valt att slå på funktionen. Bakgrunden är att Facebook införde möjligheten att skicka sms med hjälp av appen. För att aktivera den funktionen fick användaren samtidigt godkänna att appen fick ta del av telefonens kontaktlista, samtalshistorik och sms-historik. Detta sparas av Facebook.

”Detta hjälper dig att hitta och hålla kontakten med folk du tycker om, och förser dig med en bättre upplevelse över hela Facebook”, heter det.

Bolaget lovar att det inte säljer datan. Viktigt att påpeka är också att datainsamlingen inte gäller innehållet i telefonsamtal eller sms, utan enbart metadata.

Hittills finns inga uppgifter om att någon liknande lagring när det kommer till människor som använder Facebooks tjänster via Iphone.

Läs fler artiklar
LÄS MER