Apples flotta av självkörande bilar växer sig allt större

Självkörande bilar
Apples flotta av självkörande bilar växer sig allt större

Foto: Istockphoto

Finwire / Breakit

Apple skickar ut allt fler självkörande bilar.

I helgen inträffade den första dödsolyckan med en självkörande bil när en kvinna kördes ihjäl av en av Ubers Volvo XC90-bilar i Arizona. 

Enligt polisen berodde olyckan inte på att bilen var självkörande utan hade kunnat inträffa även med en förare. 

Trots det stoppade Uber all testverksamhet tills vidare.

Några som inte har tryckt på bromspedalen är Apple. Istället rullar de ut allt fler självkörande bilar på Kaliforniens vägar. Baserat på de senaste uppgifterna från delstatens motordepartement, DMV, har bolaget totalt 45 fordon som nu kör runt, rapporterar AppleInsider.

Det innebär att Apple placerar sig på en andra plats bakom General Motors enhet inom autonom körning, Cruise, som har 110 bilar i Kalifornien.

För Apples del har utrullningen varit explosionsartad. Från att endast ha haft 3 stycken i april förra året, växte man flottan till 27 stycken i januari i år. Och nu bara två månader senare har teknikjätten alltså 45 bilar igång.

Bland övriga konkurrenter har Tesla 39 självkörande bilar och Uber 29 stycken. Samtidigt har Uber temporärt valt att ställa in samtliga körningar med anledning av dödsolyckan i Arizona.

Waymo, som är Google-moderbolaget Alphabets enhet inom autonom körning, har skalat ned sin flotta i Kalifornien till fördel för Arizona. Från att ha haft 100 bilar i somras har Waymo idag endast 24 stycken på Kaliforniens vägar. 

Läs fler artiklar
LÄS MER