Volvos storägare Geely dubblade vinsten – men aktien faller

Volvo CarsGeelyElbilar

Li Shufu. Foto: AP Photo/Vincent Thian

Direkt / Breakit

Direkt / Breakit

Stadsjeepar lyfte Geely.

Den kinesiska biltillverkaren Geely Automotive mer än dubblade vinsten för 2017. Detta framgick av bolagets rapport på onsdagen.

Nettovinsten för 2017 uppgick till 10,6 miljarder yuan, motsvarande nästan 1,7 miljarder dollar eller drygt 13,7 miljarder kronor, mycket tack vare en ökad efterfrågan på stadsjeepar, enligt rapportering från Financial Times och Bloomberg News.

Geelys styrelseordförande och storägare Li Shufu köpte nyligen 9,7 procent av aktierna Daimler och Geely är även ägare till Volvo Cars. I december köpte Geely Cevians post om drygt 8 procent i Volvo AB.

"För att lyckas och vara ledande inom teknologin behöver man vänner, partners och allierade samt anpassa sig till ett nytt sätt att tänka", sa Geelys huvudägare Li Shufu i februari, med hänsyn till investeringen i Daimler.

Aktien i Geely hade vid klockan 07.30 svensk tid backat drygt 4 procent i Hongkong.

Geely varnade i samband med rapporten för att konkurrens på den inhemska marknaden nog kommer att bli tuffare och att borttagandet av vissa skattelättnader kan ha en viss negativ effekt på efterfrågan av personbilar i Kina under den inledande delen av året.

 

Läs mer