Sök

Quixel vill 3D-scanna allt i hela världen – nu investerar familjen Lundins techlåda

GP BullhoundBack in Black Capital3d-scanning

Ian Lundin, investerare i Back in black capital och Teddy Bergsman, vd och medgrundare av Quixel. Foto: Press samt Thomas Oneborg/Svd/TT

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Quixel tar in 25 miljoner från GP Bullhound och Back in black.

Uppsalabolaget Quixel har tagit fram en tjänst där man 3D-scannar alla möjliga saker från hela världen och samlar allt i ett stort bibliotek. Allt från enskilda sandkorn till hela bergsmassiv eller landskap kan scannas. Naturligt eller skapat av människan spelar ingen roll.

Tjänsten säljs som en prenumeration, framför allt till spel och filmindustrin, där den bland annat använts i produktionen av den påkostade nya versionen av Djungelboken.

”När vi grundade Quixel hade vi en vision om en framtid där spelmiljöer blir helt fotorealistiska och där en majoritet av filmer förlitar sig helt på datorgenererade miljöer. Denna framtid präglas av högkvalitativ 3D-scanning", säger Teddy Bergsman, vd för Quixel och fortsätter:

”Den kraftfullaste metoden för att uppnå fotorealism är att använda högkvalitativt skannade objekt och material, en sorts legobitar för 3D-miljöer. Vi har därför utvecklat egen hård- och mjukvara och etablerat scanningsteam över hela världen som i flera år jobbat med att skapa världens största bibliotek av dessa legobitar”.

Nu har bolaget fått in 25 miljoner kronor från två starka riskkapitalbolag – investmentbanken GP Bullhound och Back in black. Den senare drivs av investerarprofilen Per Brilioth, som till vardags är vd på det noterade riskkapitalbolaget Vostok New Ventures. Bakom bolaget står familjen Lundin som blivit rika på bland annat oljeföretaget Lundin petroleum.

“Det känns som en dröm att få in dessa personer. De kommer kunna möjliggöra otroligt mycket för oss”, säger Teddy Bergsman och tillägger:

“Det var otroligt viktigt för oss att hitta investerare som delar vår vision och vi fick rätt känsla för de personerna vi pratade med. Per Brilioth är en briljant person och Joakim Dal (partner på GP Bullhound reds. anm.) var direkt superentusiastisk och förstod affärsidén”.

Teddy Bergsman grundade bolaget för sju år sedan, tillsammans med Waqar Azim och 2016 hade bolaget växt till närmare 18 miljoner kronor i omsättning. Det var en ökning med över 60 procent från året innan. I år väntas själva omsättningen stå still eftersom man fasar ut gamla produkter. Men den 1,5 år gamla tjänsten Megascan växer, enligt Teddy Bergsman, i raketfart.

Vad ska kapitalet från emissionen användas till?

“Det handlar framförallt om att öka antalet objekt i biblioteket. Vi siktar på att kunna scanna 250 nya objekt varje dag, helt efter kundernas behov. Sedan handlar det också som att stärka själva ekosystemet av mjukvara runt biblioteket”, säger Teddy Bergsman.

Bolaget har själva tagit fram hårdvaran som användas för att scanna objekt. Med nytt kapital ska fler maskiner tillverkas och skickas ut till flera delar av världen. Sedan planerar bolaget att anställa flera personer för själva scannandet.

Läs mer