Sök

Breakit-journalister nominerade till prestigepris för cykelgräv

Breakit

Jon Mauno Pettersson och Erik Wisterberg. Foto: Sara Lindmark.

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

“Jag skrek rakt ut”.

Guldspaden är en av Sveriges mest prestigefyllda journalistiska utmärkelser. De nominerade utses av Föreningen Grävande Journalister och vinnarna koras på Grävseminariet i Helsingborg den 14 april.

Breakits reporter Erik Wisterberg och nyhetschef Jon Mauno Pettersson är nominerade i kategorin “Nytänkare” för den så kallade cykel-granskningen. Ni minns kanske hur vi under två veckor infiltrerade mat-apparna Foodora och Uber Eats som cykelbud och livesände på Facebook medan vi levererade mat på Stockholms gator.

"Jäkligt kul och välförtjänt"

Nyheten ‘breakades” genom att låta Erik Wisterberg jobba som cykelbud – live på Facebook. Begreppet “live-raff” såg dagens ljus och sändningen fick mycket stort genomslag.

”Guldspaden har uppenbarligen inspirerats av vårt live-raff, de sände live på Facebook för att avslöja nomineringarna. Jag följde sändningen från min skrivfåtölj hemma i Bagarmossen”, säger Erik Wisterberg.

När deras namn lästes upp reagerade han med att skrika rakt ut.

”Detta är Sveriges tyngsta journalistpris för grävande journalister. Att vi på Breakit ses som en vass förnyare är jäkligt kul, och om jag får säga det själv även välförtjänt”.

Jon Mauno Pettersson reagerade också genom att skrika – fastän av irritation.

“Min sändning hängde sig precis när de skulle avslöja de nominerade i den här kategorin – så jag missade allt. Men när jag fick igång sändningen så pratade de om cyklar, så då förstod jag direkt", säger han och fortsätter:

“Det känns såklart superkul att nomineras till det här prestigefyllda grävpriset. Vi la ner mycket tid och energi på den här granskningen, speciellt Erik som cyklade många mil om dagen. Att nomineras till just årets nytänkare känns dessutom extra kul eftersom vi på Breakit går igång på att testa nya grepp och idéer."

Varje pass trampade Erik Wisterberg på i fyra mil. Totalt blev det 39 mil på Stockholms gator i jakt på sanningen.

 

Juryn: "Stenhårt som vanligt"

Granskningen resulterade bland annat i högre löner för cykelbuden hos Uber och en bredare debatt om den nya ekonomins plattformsbolag – en debatt som sträckte sig ända till statsminister Stefan Löfven.

"Rent journalistiskt är live-raffen ett grepp som vi är väldigt stolta över. Tittarna fick i realtid se hur livet för ett cykelbud kan se ut, samtidigt som de fick möjlighet att ställa frågor om vår granskning till Erik. Det blev en mix av transparens, spänning och god journalistik, rakt i Facebook-flödet där en stor del av våra läsare finns”, säger Jon Mauno Pettersson.

Att stå som vinnare i Helsingborg skulle betyda mycket för duon.

“Förhoppningsvis skulle fler mindre redaktioner förstå att det går att skapa stora avslöjanden – och ett massivt genomslag – med relativt små resurser”, säger Erik Wisterberg.

”En guldspade vore också en tung pjäs att ställa fram på bordet i nästa löneförhandling”, tillägger han med ett skratt.

Sammanlagt har juryn nominerat 23 bidrag i de sju olika klasserna.

"Stenhårt, som vanligt. Väldigt många av de granskningar vi tvingats välja bort skulle också vara värda ett pris", säger Bertholof Brännström,  juryns sammankallande, på FGJ:s hemsida.

 

Läs mer