Sök

Finansinspektionens nya startupflört – startar eget innovationscenter

Finansinspektionen

Per Bolund, finansmarknadsminister och Mikael Damberg, Närings- och innovationsminister. Foto: Henrik Montgomery/Stina Stjernmark/TT samt Press.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Finansinspektionen har en ny plan för att närma sig fintechsektorn.

En av de största utmaningarna för fintechsektorn är att följa alla lagar och regler som finns för att hantera pengar.

Idag lanserar Finansinspektionen (FI) ett nytt innovationscenter för att göra det lättare för startups att göra rätt från början. Anställda från alla olika avdelningar på myndigheten ska involveras i att ge startupbolag rådgivning i alla frågor som gäller både ansökningar och tillsyn, eller guida dem vidare till rätt person på FI.

Det nya initiativet har tagits fram av Vinnova och FI på uppdrag av finansmarknadsminister Per Bolund och närings- och innovationsminister Mikael Damberg.

“Det här känns väldigt roligt och stimulerande. Vi är enormrt stolta över var Sverige är idag. Vi leder på väldigt många områden inom fintech och det här kommer kunna hjälpa oss att behålla tätpositionen”, säger Per Bolund till Breakit inför lanseringen.

Inspirationen till projektet kommer från Storbritannien där man upprättat något man kallar för en regulatorisk sandlåda. Förutom att fintechstartups ska få hjälp med kontakten med FI ska de även kunna ge förslag på förbättringar direkt till myndigheten.

“Sverige ska vara en testbädd och det gäller inte bara forskning utan även regelverk. Det offentliga har ofta svårt att hänga med i innovationsutvecklingen. Det här blir ett sätt att hantera regulatoriska frågor snabbare och göra myndigheten delaktig i utvecklingsarbetet”, säger Mikael Damberg.

Det regulatoriska arbetet är väl långsamt av en anledning, finns den en risk att det här påverkar kvalitén i tillsynen?

“Det handlar inte om att förändra tillsynen utan se till att regelverket är ändamålsenligt. Ansvariga myndigheter måste medverkar i arbetet för att förstå vilka delar som ska utvecklas”, säger Mikael Damberg.

Läs mer