Sök

Hon lämnade investmentbanken i London för det osäkra startuplivet

Kognity17 frågorTechledaren svarar

Karin Bjerde, affärsutvecklingschef på Kognity. Foto: Sara Lindmark

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Karin Bjerde kallades för naiv när hon sa upp sig från aktiemäklarjobbet för att hoppa på edtech-startupen Kognity. Ett svårt val? Nja, karriärens svåraste beslut handlar snarare om en avgörande förändring av sin egen roll inom företaget.

Karin Bjerde är global affärsutvecklingsansvarig på Stockholmsbaserade Kognity – en startup inom utbildningstech som tar fram digitala läroböcker. Elever och lärare kan via molnet ta del av deras utbildningsmaterial som är kopplat till läroplanen.

1. Vad var den avgörande faktorn som fick dig att ta jobb på Kognity?

“Jag minns att jag gick ifrån vårt första möte, ringde mamma och sa ‘det är detta jag ska göra resten av mitt liv’ – en härlig känsla! Det var den unika kombinationen av att göra verklig nytta i världen genom utbildning, att vara med och växa ett företag 100 procent varje år, kopplat med en företagskultur där alla har hjärtat på rätt ställe - vad mer kan man önska sig?”

2. Vad är det sämsta rådet du har fått i din karriär? Varför var det inget bra råd?

“När jag lämnade mitt jobb på investmentbanken i London sa en kollega att jag var naiv att lämna något tryggt och högavlönat för något osäkert som ett startup. Det visade sig att jag hade rätt som följde hjärtat, för även om Kognity inte hade lyckats så väl som det nu gjort hade jag aldrig ångrat det. Jag har lärt mig så oerhört mycket i denna miljö, både om företagande och mig själv”.

3. Vad är det svåraste beslutet du behövt fatta i din karriär?

“Det var nyligen i Kognity. Jag var tidigare global säljchef, men visste innerst inne att jag inte passade 100 procent i rollen. Mitt inre ego, som alla ibland kämpar med, viskade länge att jag inte skulle ändra något, och att det skulle vara fel beslut att erkänna att jag inte "lyckats" och lämna en senior position. Jag vågade tillslut ta upp detta med grundarna, och responsen från dem var otrolig, de lät mig i stort sett skapa en ny funktion som passade mig och företaget mycket bättre. Jag har aldrig varit lyckligare i karriären, och därmed lärt mig två saker - låt aldrig egot styra, och välj ledare som tror på dig och vill att du ska lyckas”.

4. Vilka situationer - kan vara både i jobbet och privat - gör dig stressad? Hur reagerar du då?

"Jag har tidigare blivit stressad av situationer jag inte haft kontroll över, vilket resulterat att jag grämt mig över det som redan hänt eller oroat mig för det som komma skall. Men i ett så snabbt växande företag måste man illa kvickt lära sig hantera det, då det enda konstanta är att allt alltid ändras! Efter många vändor håller jag fortfarande på att lära mig att fokusera på det jag kan ändra idag, och fokusera på lösningen”.

5. Vad köper du för den första miljonen du kan plocka ut från ditt bolag?

“Det är inte riktigt så vi bygger Kognity. Vi har inte något VC-bolag (riskkapitalbolag, reds anm) inne och ingen exitstrategi. Det låter som en klyscha men det är verkligen resan med detta gäng som är roligare än något som en miljon kunde köpa.

6. Hur viktigt är work-life balance för dig som chef? Vad är ditt bästa tips för att lägga grunden till en sund företagskultur?

“Oerhört viktig, där måste man hitta både sin egna metodik samt jobba på ett företag som värderar det! Jag har senaste året äntligen hittat en metod som funkar för mig, vilket är yoga som jag gör nästan varje dag innan jag går till jobbet. På Kognity styrs allt av våra värdegrunder, där det första värdet är ‘Vi bryr oss om varandra’. Att ha detta som värde nummer ett i allting gör att företagskulturen blir varm och stöttande, vilket är vad som krävs för att kunna bygga ett företag där folk vill och kan vara med långsiktigt – både i med- och motgångar”.

7. Ni har precis satt ett stort rekord, hur firar ni?

“Vi gillar verkligen att fira! Det sker nog någon gång i månaden, det är ofta bubbel och ballonger på kontoret, men framförallt att det team som levererat får den cred och uppmärksamhet det förtjänar”.

8. Vad oroar du dig mest för i jobbet?

“Som sagt, jag försöker lära mig att inte oroa mig för sådant jag inte kan kontrollera, men det jag funderar mest på kring Kognitys framtid är hur vi ser till att hålla ihop kulturen när vi växer så snabbt, med anställda i så många länder. Vår kultur är enligt mig "the secret sauce", men man har sett flera exempel på företag som inte lyckats behålla det i expansionsfaser”.

9. Nämn ett tillfälle då det varit tungt i yrkeslivet. Hur gjorde du för att ta dig ur den situationen?

“Förutom situationen ovan så ångrar jag de gånger i min karriär som jag gått in i den klassiska kvinnliga tankefällan där vi oftare ifrågasätter oss själva, är rädda att bli "påkomna", och ibland sätter högre krav på oss än män gör. Det jag insett är att det bara är att köra på. De senaste åren har jag börjat leva efter min livsfilosofi att jag vill lämna tillbaka livet använt, och det innebär att man tar risker, satsar, ibland bär det och ibland brister det, men det är det som är själva resan”.

10. Vem skulle du vilja se i en sån här intervju och varför?

“Jennifer Ahle Ikhwan, svensk oljetrader i Singapore, en skarpt kompetent och intelligent kvinna som tar en klassisk mansbransch med storm”.

Karin Bjerde

Ålder: 32
Uppvuxen: Göteborg, USA och Kina.
Bor: Stockholm.
Familj: Singel.
Karriär i korthet: Aktiemäklare på Morgan Stanley i London 2010-2014, på Kognity sedan 2015, först som säljare, sen säljchef, och nu global affärsutvecklingsansvarig.
Medievanor: Har klivit av sociala medier, konsumerar mest engelskspråkiga tidningar som The Guardian, The Economist, The Financial Times, samt podcasts såsom Tim Ferris Show, Hidden Brain och Arsecast (stort Arsenal fan).
Den perfekta helgen: De få helgerna jag inte reser så blir det en kombo av AW, yogakurs, laga mat, dricka gott vin, spela spel, kolla på Arsenal om de spelar och styra upp livet. Jag reser så mycket i jobbet att jag måste ha mina egenstunder!

5 snabba:

Bok eller podd
Morgon eller kväll
Ringa eller sms:a
Fast lön eller provision
Tåg eller bil

Läs mer