Theranos-grundare Elisabeth Holmes åtalas för bedrägeri

Theranos e-hälsa Hälsa
Theranos-grundare Elisabeth Holmes åtalas för bedrägeri

Elisabeth Holmes. Foto: TT

Finwire / Breakit

Hon kallades för "världens yngsta techmiljardär". Nu åtalas Elisabeth Holmes för att ha förskingrat över 5,5 miljarder kronor.

Theranos skulle revolutionera läkemedelsbranschen. Med hjälp av ett fåtal bloddroppar, via ett litet stick i fingret, påstod bolaget att de kunde identifiera både vilken kolesterolnivå du har och om du har cancer.

Tekniken visade sig inte fungera så bra som man hade trott och bolaget stämdes senare av investerare.

Nu har grundaren och vd:n Elizabeth Holmes, en gång kallad världens yngsta techmiljardär, nått en förlikning med amerikanska finansinspektionen, SEC. Det rapporterar Wall Street Journal.

I uppgörelsen förbjuds Elizabeth Holmes att vara chef eller ledamot i börsnoterade företag de kommande tio åren. Hon stängs med andra ord ute från näringslivet, och fråntas även sin rösträtt i Theranos. Dessutom måste hon betala en nota på en halv miljon dollar.

Men kanske mest uppseendeväckande i det hela är att SEC samtidigt väljer att åtala henne för bedrägeri. Detta är på grund av att hon och företaget ska ha lurat investerare på mer än 700 miljoner dollar, eller över 5,6 miljarder kronor om blodtestteknikens förmåga.

Elizabeth Holmes och Theranos har varken erkänt eller dementerat någon felaktighet.

Elizabeth Holmes var en gång i tiden hyllad som Silicon Valleys första startup-miljardär. Men 2016 vändes hela hennes värld upp och ned när det uppdagades att testtekniken inte fungerade och att investerare hade vilseletts.

Läs fler artiklar
LÄS MER