Åtalshot mot Bygghemmas toppchefer inför noteringen

Bygghemmae-handel

Caroline Englund

Caroline Englund

Reporter

I slutet av mars ska Bygghemma noteras på börsen. Men inför noteringen hänger ett åtalshot över bolagets toppchefer.

Breakit kunde förra veckan bekräfta att Bygghemma tar klivet in på börsen. Nyligen släpptes prospektet där det framgår att första handelsdag förväntas bli den 27 mars. Bolaget värderas till över 5 miljarder vid noteringen på Nasdaq Stockholm. Bolaget ska noteras på Nasdaq Stockholm.

Flera av toppcheferna har egna aktieinnehav som kommer att säljas ut inför noteringen. Vd:n Mikael Olander har exempelvis aktier värda 328 miljoner kronor och planerar att sälja aktier för 63 miljoner kronor och heminredningschefen Christian Eriksson, som har aktier värda 85 miljoner, planerar att sälja för 24 miljoner kronor.

Men Mikael Olander och Christian Eriksson, som både har en bakgrund inom Cdon-gruppen, står under utredning och hotas av åtal.

Under flera år sålde nämligen Cdon produkter på den finska marknaden genom ett dotterbolag på Åland. Den finska skattemyndigheten hävdar att detta skedde i strid med de finska momsreglerna och driver sedan flera år en process mot bolaget som ännu inte avgjorts i domstol, skriver sajten e55.se.

En åklagare har också inlett en förundersökning mot bland andra Mikael Olander och Christian Eriksson för händelser under deras tid i Cdon-gruppen. Misstankarna rör skattebedrägeri samt i Olanders fall också bokföringsbrott.

Utredningarna är ingen hemlighet för investerarna och Bygghemma har skrivit om de i prospektet inför börsnoteringen. Både Olander och Eriksson hävdar att de är oskyldiga och att de har handlat i god tro.

”Styrelsen i Bygghemma har uttryckt sitt fulla förtroende för dessa individer och förväntar sig inte att ompröva detta förrän det finns ett slutligt och ej överprövningsbart domslut från en behörig domstol”, skriver bolaget.

Däremot finns en åtgärdsplan om eventuell framtida fällande dom mot någon av cheferna skulle bli verklighet. Planen är då att på kort sikt ersätta personerna med interna krafter.

Läs mer