Modemärket Acne Studios uppges vara till salu

Modemärket Acne Studios uppges vara till salu

Acne Studios uppges vara till salu. Foto: TT

Finwire / Breakit

Men storägaren dementerar.

Modemärket Acne Studios, med investmentbolagen Creades och Öresund på ägarlistan, ska vara till salu. Det uppger källor till Dagens industri.

Acne har funnits sedan 1996 och under förra året sade grundaren och storägaren Mikael Schiller att e-handeln stod för i runda slängar 15 procent av bolagets försäljning. Schiller har tidigare sagt till Breakit att e-handeln är den "absolut snabbast växande distributionskanalen."

Sedan slutet av förra året har Acne med hjälp av Goldman Sachs sonderat intresset bland tänkbara köpare. Bland de som man varit i kontakt med är LVMH och Kering, men också riskkapitalbolag.

Till Di sade  Mikael Schiller att varken han eller medgrundare Johnny Johansson har några planer på att sälja delar eller hela sitt innehav.

“Att vi skulle sälja bolaget nu, det stämmer inte. Det är löpande diskussioner som har pågått under ett decennium, och det är inte så mycket mer action just nu än det varit tidigare,” sade Mikael Schiller.

Baserat på informationen från källorna uppges någon formell försäljningsprocess för Acne inte finnas på plats. Men intresset är stort även om LVMH och Kering kan komma att tacka nej till företaget då det finns frågetecken kring om märket är tillräckligt exklusivt för dem.

Om riskkapitalister kommer in lär de som brukligt vilja ha kvar grundarna som minoritetsägare. Här nämns EQT och Nordic Capital eftersom de redan är exponerade mot modesektorn genom ägandet i Eton respektive Ellos och Gina Tricot.

Vad Acne Studios som helhet kan vara värt framgår av Creades marknadsvärdering av sitt innehav på cirka 8,5 procent. Det värderades per 31 januari till 289 miljoner kronor, vilket ger alla aktier i Acne ett värde på ungefär 3,4 miljarder kronor.

Läs fler artiklar
LÄS MER