Glöm Gardell-effekten – nu är det Löwengrip som gäller på börsen

Nordic Tech House
Glöm Gardell-effekten – nu är det Löwengrip som gäller på börsen

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Har investerarna hittat en ny favorit?

På aktiemarknaden har “Gardell-effekten” blivit ett begrepp. Så fort finansmannen Christer Gardell aviserar att han tagit en position i ett noterat bolag så rusar den aktuella aktien likt en skållad råtta på börsen. Investerarnas förtroende för att Christer Gardell skapar aktieägarvärden är grundmurat.

Men nu är det dags för investerarna att stifta bekantskap med ett nytt fenomen på Stockholmsbörsen – “Löwengrip-effekten”.

Efter att entreprenören Isabella Löwengrip på onsdagsmorgonen i ett pressmeddelande berättat att hennes Nordic Tech House blivit ny storägare i Aktietorg-bolaget Nextcell blev reaktionen omedelbar. Under förhållandevis hög omsättning rusade kursen i Nextcell med nästan 15 procent.

Visst, både stamcellsbolaget Nextcells börsvärde och Isabella Löwengrips investering är mikroskopiska i jämförelse med Christer Gardells bet. Men samtidigt är det en tydlig bild på hur den nya tidens entreprenörer tar allt större plats på de gamla tungviktarnas arena.

En av Sveriges största affärsänglar som jag diskuterade fenomenet med nu på förmiddagen pekade på risken att oerfarna småsparare dras med i yran kring Isabella Löwengrip utan att egentligen göra någon egen analys. Den faran finns förstås men jag tror faktiskt inte att det behöver vara en så dålig placeringsstrategi att ta rygg på Isabella Löwengrip.

Få har idag så bra koll på hur man bäst kan kapitalisera på den nya världen av plattformar som Facebook, Instagram och Youtube. Investeringen i Nextcell är ett bra exempel.

Hur stort är inte värdet för Nextcells aktieägare att Isabella Löwengrip nu marknadsför deras stamcellsförvaring mot de 400.000 småbarnsföräldrar, som hon enligt egen uppgift når via sin blogg.

Det krävs bara att några procent av dessa ska konverteras till kunder hos Nextcell för att bolagets idag blygsamma omsättning ska mångfaldigas. I ljuset av det känns morgonens kursrusning logisk.

Läs fler artiklar
LÄS MER