Klart: Stockholms hyresnämnd stoppar uthyrning via Airbnb

Klart: Stockholms hyresnämnd stoppar uthyrning via Airbnb

Foto: Press

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Stockholms hyresnämnd stoppar en kvinna från att hyra ut sin lägenhet via bostadstjänsten. Det är det första fallet i Sverige där uthyrning via Airbnb prövas.

Fastighetstidningen var först med att rapportera om beslutet.

Fallet gäller en kvinna som har hyrt ut sin lägenhet på Södermalm till ett tiotal turistande par under den gångna sommaren.

Hyresnämnden skriver i sitt beslut att det kan vara ok att hyra ut sin lägenhet via Airbnb men inte om det är "mer att likna vid hotellverksamhet av kommersiell natur".

En förutsättning för att en uthyrning ska stoppas är dock att bostadsrättsföreningen misstycker. Så var det i fallet med kvinnan på Södermalm - vilket nu ser ut att bli ett pilotfall.

Kvinnan i fråga hade sålt lägenheten och påpekade för bostadsrättsföreningen att hon bara tänkte hyra ut fram till 1 oktober. Det argumentet tyckte dock inte Hyresnämnden var tillräckligt.

Tjänster inom delningsekonomin, som Airbnb och Uber, bedriver i flera större städer en intensiv lobbykampanj för att få till lagstiftning som gör det enklare för människor att dela på bilar och bostäder.

Taxi- och hotellbranschen har för vana att svara med samma mynt. Det senaste beslutet får ses som en seger för den sistnämnda. Det återstår att se vad Airbnb:s nästa drag blir i Stockholm.

Läs fler artiklar
LÄS MER