Ny sågning av H&M – RBC Capital ser bistert på klädjättens framtid

H&M e-handel
Ny sågning av H&M – RBC Capital ser bistert på klädjättens framtid

H&M:s vd Karl-Johan Persson. Foto: TT/Istockphoto

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Investmentbanken föredrar andra bolag.

Den svenska klädjätten har haft stora problem den senaste tiden, både med fallande försäljning och fallande börskurser.

Så sent som på måndagen gick förvaltaren bakom en av Europas största fonder ut i Dagens industri och sade att vd:n Karl-Johan Persson hade fått gå om han inte hade tillhört familjen Persson.

Nu kommer nästa smäll.

För ett par veckor sedan sänkte investmentbanken RBC Capital riktkursen för klädjättens aktie från 150 kr till 125 kr. I en färsk analys från RBC Capital, som Breakit har tagit del av, sänker investmentbanken nu framtidsutsikterna för H&M med ytterligare 5 kronor och landar på en riktkurs på 120 kronor.

I februari redovisade H&M för första gången hur stor del av försäljningen som kommer från e-handeln. Då gick bolaget ut med att 12,5 procent av den totala försäljningen kommer från e-handeln. I samband med det berättade man också att man räknade med att e-handeln ska växa med 25 procent under 2018. 

Riktigt så mycket tror däremot RBC Capital inte att H&M kommer lyckas med att växa, utan uppskattar att tillväxten stannar på 20 procent för onlinehandeln. 

I analysen skriver investmentbanken också att den tror att H&M har underskattat hur mycket e-handeln kommer att pressa marginalerna och att en ökning på nätet sannolikt minskar försäljningen i butik.

I analysen skriver investmentbanken även att den anser att H&M måste bli mer konkurrenskraftiga både vad gäller pris och kvalité.

På torsdag släpper H&M sina försäljningssiffror för det första kvartalet 2018.  

Läs fler artiklar
LÄS MER