Data från ögonkameror ska ersätta pass och boardingkort vid flygplatser

Digitalisering Flyg Resor
Data från ögonkameror ska ersätta pass och boardingkort vid flygplatser

Foto: TT / Istockphotos

Tobias Blixt

Reporter

Försök med ögonkameror har visat sig minska tiden som krävs vid ombordstigning på flygplan kraftigt.

Den som flyger är van att behöva visa boardingkort och pass både i säkerhetskontroller och vid ombordstigning på flygplanen. Det vill British airways ändra på genom att läsa av passagerarnas biometriska data, rapporterar engadget.

Flygbolaget har sedan november förra året genomfört tester med självbetjäning vid Los Angeles international airport, LAX. Försöken går ut på att passagerare som flyger mellan LAX och Heathrow bara behöver titta in i en kamera och vänta på att deras biometriska data stämmer överens med information på pass eller visum när de stiger ombord på flygplanen.

Pass och boardingkort behövs fortfarande för att komma igenom säkerhetskontrollerna, men enligt Engadget har försöken medfört betydligt kortare köer när man väl ska kliva på planen. Enligt information från flygbolaget har 400 personer kunnat ta sig igenom boardingen på 22 minuter, hälften så kort tid som vanligen krävs.

Flygbolaget har också utökat sina försök tillandra flygplatser.

“Vårt senaste försök med SITA i Orlando hjälper oss att minska tiden det tar att gå ombord flygplanet, och vi har tidiga indikationer på att användandet av biometri har stor potential även vid landningar”, säger Carolina Martinoli, ansvarig för kundupplevelse på British Airways.

Flera andra flygbolag som Jetblue och Delta genomför liknande försök där pass och boardingkort ska kunna ersättas av annan information.

Läs fler artiklar
LÄS MER