Cristina Stenbeck backar hennes programmeringssatsning

Women in Tech

Ulrika Dellby. Foto: Caroline Englund/TT.

Caroline Englund

Caroline Englund

Reporter

Grundarna bakom Women in Tech satsar på stipendier till flickor som vill lära sig mer om programmering. Initiativet backas bland annat av företagsledaren Cristina Stenbeck och forskaren Annika Steiber.

Women in Tech är ett nätverk för kvinnor i techbranschen som varje år ordnar konferensen med samma namn. Nu presenterar de ett nytt initiativ med syfte att ge flickor mellan 8 och 15 år chansen att få utbildning inom programmering, speldesign och VR. Detta genom att sponsra stipendier till flickor som vill åka på sommarläger med den ideella organisationen Hello World. Lägret följs sedan upp av helgkurser under ett helt år.

“Det här gör att vi kan tända fler digitala stjärnor. Syftet med vår verksamhet är att långsiktigt stärka Sveriges konkurrenskraft och att ge fler möjlighet till framgång oavsett förutsättningar och förväntningar", säger Hello Words grundare Ulrika Dellby till Breakit.

Hello World hade sina första programmeringsläger på Gålö utanför Stockholm 2016 med 288 deltagare. I år räknar organisationen med över 2.000 deltagare. De anordnar också olika meet ups tillsammans med samarbetspartners från näringslivet under resten av året.

“Det känns som om verksamheten verkligen har tagit fart och att vi kan göra skillnad”, säger Ulrika Dellby som har en bakgrund som managementkonsult, riskkapitalist och sitter i en rad styrelser.

Med sin bakgrund inom näringslivet har hon fått ihop ett stort nätverk av namnkunniga bolag som samarbetar med Hello World. Några exempel är King och Microsoft, som i likhet med flera andra huvudsponsorer bidragit med minst en kvarts miljon kronor var.

Den nya satsningen på stipendier från Women in Tech backas förutom av Cristina Stenbeck och Annika Steiber också av exempelvis Accenture, Cybercom, Digitalent, SVT och Tieto. Förutom de 15 stipendier som kommit till genom initiativet finns cirka 85 andra stipendier som sponsras av företag och privatpersoner.

Läs mer