Sök

Expert: Kompetensutvisningarna kommer sannolikt bli färre

Frerdik Bergman. Foto: Hamid Ershad Sarabi/TT

Caroline Englund

Caroline Englund

Reporter

Det finns en poäng att markera arbetsgivarens ansvar i lagstiftningen – men förslaget skulle kunna förbättras.

Det anser ideella Centrum för rättvisa, som tittat på det nya förslag om kompetensutvisningar som bland annat innebär att medarbetare som utvisas på grund av arbetsgivarnas misstag kan få skadestånd.

“Det finns en poäng med att markera mot arbetsgivare som inte sköter sig, men vad som vore bättre är om personer som fått utvisningsbeslut skulle kunna få en ny chans” säger Fredrik Bergman, chef för Centrum för rättvisa.

Hans förslag är att medarbetare som får utvisningsbeslut på grund av en oseriös arbetsgivare ska få tre till fyra månader på sig att hitta ett nytt jobb i Sverige.

“För en kodare som är attraktiv på den svenska arbetsmarknaden skulle det inte vara några problem att hitta ett nytt jobb och det kanske skulle vara bättre än några tusenlappar i ersättning”.

Enligt det förslag som nu är ute på remiss kommer den som utvisas istället beviljas några månaders extra uppehållstillstånd för att kunna driva en rättsprocess mot sin arbetsgivare. Arbetsgivaren kan inte få några straffrättsliga åtgärder men kan tvingas betala skadestånd.

Breakit har flera gånger skrivit om att techbranschen i Sverige drabbats hårt av utvisningar av kodare. Bland de mest uppmärksammade fallen handlade om Tayyab Shabab som som kastades ut ur Sverige efter att en av hans tidigare arbetsgivare betalat in för lite i tjänstepension.

Även giganter som Spotify har haft liknande problem.

Men i december kom två vägledande domar från Migrationsöverdomstolen som förändrade rättsläget. En av dem handlade om pizzabagaren Danyar Mohammed i Jokkmokk, som Migrationsverket hade beslutat skulle utvisas eftersom arbetsgivaren betalat honom 460 kronor för lite i lön.

Fallet drevs av Centrum för rättvisa och slog fast att Migrationsverket måste göra en helhetsbedömning av varje fall, och att små misstag inte får vara det som ligger till grund för ett utvisningsbeslut.

Även om detta har gällt sedan mitten av december så har Migrationsverket först nu uppdaterat sina riktlinjer och Fredrik Bergman tror att det kommer att leda till färre kompetensutvisningar.

“Små enskilda misstag som sedan rättas till ska inte leda till utvisning. Kan arbetsgivaren visa att den är seriös så ska Migrationsverket göra en helhetsbedömning. Nu återstår att se hur riktlinjerna följs”, säger Fredrik Bergman.

Tror du att det nya förslaget där arbetsgivaren kan tvingas betala skadestånd till utvisningsdrabbade kan göra arbetsgivare tveksamma till att anställa personer från tredje land?

“Hade Migrationsverkets riktlinjer inte ändrats så hade det kunnat få den effekten men nu har spelplanen ritats om eftersom risken för utvisning och därmed sanktioner blivit mindre.”

Vilka misstag från arbetsgivaren kan ändå leda till utvisning?

“Det handlar om större brister. Arbetsgivarna måste uppfylla två grundläggande villkor: Det ena är att arbetstagaren ska kunna försörja sig på sin lön – de måste tjäna minst 13000 kronor i månaden. Arbetsgivaren måste också följa anställningsvillkoren i kollektivavtalet och branschpraxis. Men skulle mindre misstag, som senare rättas till, ske - med  exempelvis pensionsinbetalningar, för låg lön några månader eller en försäkring som inte tecknas tillräckligt snabbt - så ska inte det påverka”.

Läs mer