Sök

Förarlösa bilar kan rulla på svenska vägar – redan nästa sommar

Självkörande bilarRegeringen

Bild från när Volvo testade förarlösa fordon. Foto: TT

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

En utredning som lämnats till regeringen föreslår utökade möjligheter till försök med fordon utan förare.

Nyligen tillät Kalifornien självkörande bilar utan förare bakom ratten. Tidigare har alltid en förare varit tvungen att sitta med i bilen av säkerhetsskäl men den regeln togs alltså bort häromdagen. 

Och snart kanske det är dags för en boom i självkörande bilar i Sverige också.

Under onsdagen presenterade nämligen regeringens utredare förslag på de regler som behöver ändras för att självkörande fordon ska kunna användas på vägarna.

Och ett av förslagen i utredningen är större möjligheter till att testa bilar utan någon förare bakom ratten. 

"Det ska gå att göra försök där du inte har förare i fordonet, utan det går exempelvis att fjärrstyra fordon," säger Jonas Bjelfvenstam, utredare och generaldirektör för Transportstyrelsen.

"Det är också möjligt att låta en förare styra flera fordon samtidigt genom att sitta i det första fordonet i ett led". 

I utredningen föreslår Jonas Bjelvenstam dessutom att vissa typer av fordon ska kunna användas i trafiken utan att det behövs något tillstånd.

"Jag har föreslagit att släppa fram små automatiserande leveransmaskiner, under förutsättning att de går under 20 kilometer i timmen och med väghållarens godkännande," säger han.

Det skulle också kunna handla om mindre renhållningsmaskiner. 

Även motorredskap klass II, som traktorer och fyrhjulingar, som går i 20 kilometer i timmen eller gångfart ska tillåtas utan tillstånd till försöksverksamhet.

Andra förslag i utredningen är ett nytt ansvarssystem med bland annat ägaransvar och att nya brott införs, som exempelvis rattfylleri under automatiserad körning. 

Regelförändringarna förslås träda i kraft den 1 juli 2019.

Läs mer