54 tech-ledare som du garanterat kommer att bli inspirerad av

Jämställdhet
54 tech-ledare som du garanterat kommer att bli inspirerad av

Breakit

Det kryllar av mäktiga och inspirerande kvinnliga techprofiler i Sverige.
Här är 54 tungviktare att hålla koll på.

Den här artikeln publicerades första gången den 8 mars 2018, men har sedan dess uppdaterats. Saknar du någon? Hör av dig till tips@breakit.se.

Sophia Bendz

Hon värvades till Spotify som 24-åring, och var under många år bolagets marknadschef. Arbetar idag som investerare och partner på ett av Europas största riskkapitalbolag, Atomico, samt är affärsängel och styrelseproffs.

Stina Ehrensvärd

Grundare av säkerhetsbolaget Yubico – en av Sveriges mest lovande startups. Hennes smarta säkerhetsnycklar används idag av nio av världens tio största techbolag, bland annat Google och Facebook. Visionen är att bygga ett säkrare internet.

Jessica Schultz

En av grundarna av det tyska matkassebolaget Hello Fresh. Idag partner på riskkapitalbolaget Northzone och en av Sveriges främsta investerare.

Anna Stenberg

Jobbade inom Stenbeck-sfären och MTG, men är idag vd och medgrundare av headhunting-bolaget Women Executive Search, WES. Investerar även aktivt i startups, bland annat Facebook-byrån Ingager, som nyligen köptes upp av Egmont. Förra året sålde hon WES till rekryteringsbolaget SJR för 48 miljoner.

Marta Sjögren

Värvades för sju år sedan till Northzone, som är ett av Europas mest framgångsrika riskkapitalbolag inom tech-sektorn. Befordrades nyligen till partner.

Ishtar Touailat

Innovationschef på IT-jätten Tieto, med uppdraget att bygga upp världens främsta inkubator för artificiell intelligens. Har grundat Women in business, som utbildar kvinnor i företagande. 2018 utsågs hon av Ledarna till Framtidens kvinnliga ledare. Veckans Affärer utsåg henne samma år till en av näringslivets mäktigaste kvinnor, tidningen har även utsett henne till en av Sveriges 101 supertalanger.

Caroline Walerud

Medgrundare till 3D-scanningbolag Volumental, som förra året fick sitt kommersiella genombrott. Driver nu investmentbolaget Walerud Ventures, tillsammans med sin mor, stjärninvesteraren Jane Walerud.

Christina Saliba och Camilla Läckberg

Poweduon grundade 2017 riskkapitalbolaget Invest in her, som investerar i kvinnliga grundare. Förra året lämnade Christina Saliba PR-byrån Mindmakers, där hon var vd och medgrundare, för att satsa fullt ut på investeringarna. Målet är ett mer kvinnligt näringsliv. Camilla Läckberg behöver kanske ingen närmare presentation. 

Isabella Löwengrip

Började blogga som 14-åring och blev känd den vägen. Har sedan dess påbörjat bygget av ett affärsimperium, där skönhetsmärket Löwengrip idag är den största kassakon. Driver även Nordic Tech House, som investerar i startups, samt gör privata investeringar. Och hennes blogg är fortfarande en av Sveriges största.

Elsa Bernadotte

Det började med fryst frukt på pinne. Nu har Elsa Bernadotte siktet inställt på att rädda världen från matsvinn. Hennes bolag Karma har vuxit snabbt och fått investerarna med sig. Under 2018 tog bolaget in över 100 miljoner kronor från bland annat Kinnevik och Electrolux. Bolaget expanderade även till London. 

Anna Omstedt

Var med och startade receptsajten Tasteline i början av 2000-talet. Har dragit igång Poker face som är ett nätverk för kvinnliga entreprenörer och företagsledare och driver idag vårdsajten Meduniverse tillsammans med Anna Norin.

Malin Torstensson (Behöver uppdatering)

Hon är vd för tränings- och hälsobolaget Fitnesscollection som samlar över 120 träningsstudios i ett enda medlemskap. Nyligen klev Isabella Löwengrip, via Nordic Tech House, in som delägare i Fitnesscollection.

Malin Eduards (Behöver uppdatering)

Lämnade ett toppjobb på bemanningsjätten Academic work för att satsa fullt ut på sin startup Bookatreat. Som namnet antyder är det en marknadsplats för skönhetssalonger som låter användarna söka efter och boka, behandlingstider.

Kerstin Cooley

Tungviktare inom riskkapitalvärlden. Bossade fram till nyligen över riskkapitalbolaget Moor som hon lämnade under 2018 för att tillsammans med ett gäng investerare dra igång nya riskkapitalbolaget Brightly Ventures, som investerar i techbolag i tidiga skeden.

Josefin Landgård

Bytte livet som freerideåkare i Alperna för att vara med och grunda den digitala vårdcentralen Kry. Bolaget växer snabbt och tog förra sommaren in 200 miljoner kronor i riskkapital. Josefin Landgård lämnade förra året det operativa arbetet i Kry och är i dag affärsängel samt konsult på Volvo.

Elisabet Hagert

Hon är handkirurg och docent i ortopedi vid Karolinska Institutet samt medgrundare av Allél. Företaget står bakom hudvårdsprodukter och kosttillskott som baserar sig på DNA-tester framtagna av det Linköpingsbaserade DNA-bolaget Dynamic Code.

Susanna Campbell (Kan uppdateras)

Tidigare vd på Ratos. Har investerat i Babyshop och tagit rollen som ordförande i e-handlaren. Värvades nyligen till Kinneviks styrelse i samband med att Cristina Stenbeck meddelade sin avgång och hoppade därmed av från telias styrelse.

Ulrika Viklund

Hon räddade filmtjänsten Plejmo och är idag vice vd för streamingbolaget Magine. Hjärtat klappar för skidåkningen och tiden delas mellan Stockholm och Åre där hon även står bakom startup-hubben House Be. 

Victoria Bastide

Har en lång bakgrund på den amerikanska molnjätten VM Ware och efter 16 år i Silicon Valley flyttade hon tillbaka till Stockholm 2014. Arbetar som teknikchef på den svenska hälsoappen Lifesum som låter användarna registrera sin kost och träning. 

Vanja Tufvesson

Hon vill få fler kvinnor att programmera och är medgrundare av den ideella organisationen Pink Programming. Intresset för eventen och lägren är stort och organisationen expanderade nyligen till Norge.

Therese Lindgren 

Hon är en av Sveriges största influencers med över 600.000 följare på Youtube och över 800.000 följare på Instagram. Driver sitt eget skönhetsmärke Indy Beauty, bloggar på United Influecers plattform, poddar under  “Therese och Zäta” och skriver böcker.

Lena Apler

Grundare av den digitala banken Collector – som är värt över 7 miljarder kronor – och en mycket aktiv investerare i startups. "Jag är patologiskt förälskad i mitt bolag”, har hon tidigare förklarat i en stor intervju med Breakit.

Caroline Hjelm

Marknadschef på en av Sveriges mest hajpade startups: elsparcykelbolaget Voi som det formligen regnar riskkapital över. Tidigare var hon partneransvarig för Spotify globalt. 

Siri Vikman (Kanske tas bort?)

Siri Vikman drog igång sin digitala modestartup Aéryne från ett vardagsrum i Paris. Nu är hon ett välkänt namn inom modekretsarna och Aéryne landade nyligen ett kontrakt värt 130 miljoner kronor hos varuhusjättar i USA.  

Bonnie Roupé

Grundare av startupen Bonzun – en app som ger kvalificerad hälsoinformation till gravida. Fokus har sedan lanseringen 2015 varit gravida kvinnor i Kina men det finns även en version  av appen för barnmorskor i Somaliland.

Tuva Palm

Techprofil som lämnade rollen som produktchef på Klarna för posten som teknikchef på Nordnet. Nu har hon lämnat även det jobbet för att konsulta inom tech. Hon sitter i en rad startup-styrelser och lanserade under året danska sparappen Lunar Ways i Sverige. 

Sabina Wizander

Var stjärnskott på svenska riskkapitalbolaget Creandum, som hon valde att lämna för jobbet som kommersiell chef på den snabbväxande nätläkaren Kry. Sitter också i styrelsen för nätveterinären Firstvet. 

Fredrika Gullfot

Grundare av foodtechbolaget Simris Alg. Vill göra världen till en bättre plats genom att tillverka naturliga kosttillskott gjorda av alger.

Jane Walerud

Investerade i miljardsuccén Klarna när alla andra tackade nej. Idag är hon en aktiv investerare via egna investmentbolaget Walerud Ventures. Har tidigare byggt och sålt techbolaget Bluetail.

Mengmeng Du

Styrelseproffs med bakgrund från Spotify, Filippa K och Qliro som även varit operativ chef på poddplattformen Acast. Hon lämnade Acast för att skapa Getgeek, ett Uber för teknikkunniga privatpersoner.

Cristina Stenbeck

När Jan Stenbeck dog 2002 fick dottern Cristina ta över ledarstolen i Kinnevik – blott 24 år gammal. Det blev startpunkten för ett skifte. Kinnevik gick bort från traditionella industrinäringar till internet och e-handel. I dag är hennes självklara pondus något som inspirerar entreprenörer – både män och kvinnor. I höstas hoppade Stenbeck av Kinneviks styrelse. 

De senaste åren har Cristina Stenbeck gjort en rad startup-investeringar via bolaget Ameriana. Hon har gått in i blodstartupen Werlabs och i en av investmentbolaget Backing Minds fonder. Kanske blir det fler techinvesteringar nu?

 Sommaren 2017 klev hon in i Spotifys styrelse.

Kenza Zouiten (Måste ändras)

Hon blev en ledargestalt i den svenska bloggboomen i mitten av 00-talet, och är – tillsammans med Isabella Löwengrip – en av de få av bloggarna som lyckats bygga något större kring sin popularitet i sociala medier.

H&M och Zalando backar hennes digitala modebolag Ivyrevel.

Stina Bergfors (Behöver ändras)

På åtta år gick hon från första mediejobbet som säljare på TV3 till att bli Sverige-chef för Google. När Stina lämnade jobbet för att satsa allt på att bygga ett Youtubenätverk (en term som inte så många kände till vid det laget) var det en och annan som såg ut som ett frågetecken.

I början av året köptes hennes United Screens upp av den tyska mediejätten RTL Group.

Stina Bergfors sitter, tillsammans med bland andra Niklas Zennström, även i H&M:s styrelse.

Emma Rosman

Många av oss ser ett stort samhällsproblem och rycker på axlarna. Vad kan lilla jag göra åt det? Emma Rosman tillhör inte den skaran. Vid sidan av jobbet som affärsutvecklare på Blocket lanserade hon 2016 appen Welcome, som ska hjälpa nyanlända svenskar att få kontakt med folk som bott här länge.

På så sätt ska appen underlätta deras integrationsresa.

Stora delar av den svenska tech-eliten står bakom projektet.

Anna-Kajsa Lidell

Grundare av snabbväxaren Food for Progress, som står bakom den populära “fejk-kött”-produkten Oumph. Finns idag i allt från Max-burgare till färdigpizzor på Ica. “Målbilden är att få fram en konsistens som även köttätare vill vara med på”, har hon tidigare förklarat för Breakit.

Jenny Nordenborg

Har jobbat i spelbranschen sedan hon var 19 år. Hon varvar rollen som vd och VR-pionjär i Neat corp med att vara studiochef för Stardoll-skaparna Glourious games. Mer om Jenny kan ni läsa i vår matiga helgintervju om spelentreprenören.

Elin Elkehag

Grundare och vd för Internet of things-företaget Stilla, som under hösten gjorde en deal med AT&T om att sälja Stillas rörelsedetektor Stilla motion. Finansieringen av produkten skedde genom crowdfunding och bara tio timmar efter kampanjens start var produkten finansierad.

Susanne Ehnbåge

Har under de senaste åren varit vd och koncernchef för elektronikkedjan Netonet och prisats för sitt ledarskap. Värvades sedan av Lindex med uppgiften att få fart på bolagets e-handel. Sitter i styrelserna för Ahlsells och HiQ.

Anna Felländer

Har bland annat har varit chefsekonom och digitaliserings- och framtidsekonom på Swedbank. I höstas lämnade hon banken och nu arbetar hon bland annat som rådgivare åt bolaget bakom inlärningsappen Sana, som bland annat använder AI för att skräddarsy lärandet. Anna Felländer sitter också i styrelsen för digitalbyrån Whispr Group och är seniorrådgivare på Boston Consulting Group.

Anna Settman

Tidigare vd på Aftonbladet och medgrundare av startupfabriken Springfield Project. För ungefär ett år sedan lämnade hon Springfield. Nu har hon styrelseuppdrag i Telia, Collector Bank och i spar-appen Dreams Nordic AB. Sedan den här listan publicerades sist har hon blivit vd på digitala läromedelbolaget Liber. 

Elina Berglund Scherwitzl

Har en bakgrund som partikelfysiker och var med och upptäckte higgspartikeln. Hennes algoritm för att slippa traditionella preventivmedel blev till appen Natural cycles – som expanderar världen över och värderas till över en miljard kronor.

Michelle Kadir

Bytte en karriär i skivbolagsbranschen mot jobbet som produktchef på Spotify. Har nu gått tillbaka till skivbolaget Sony Music, där hon bland annat tagit fram en app skräddarsydd för artister.

Babba Rivera

Var med och lanserade Uber i Sverige 2013. Under 2016 listades hon som ett av de hetaste stjärnskotten under 30 år av Forbes och blev varumärkeschef för Away i New York. Det räckte inte för Babba Rivera som lämnade Away efter åtta månader och grundade sin egen varumärkesbyrå By Babba.

Mai Thai och Nanna Stranne

De har grundat Sigmastocks som utmanar de traditionella fondjättarna och hjälper privatpersoner att spara i aktier med hjälp av en algoritm. Bolaget samarbetar bland annat med Nordea och har flera tunga investerare bakom sig.

Linda Bjernstål

Startade och drev den svenska resesajten Flygstolen i över ett decennium. Sommaren 2016 sålde hon bolaget till den holländska resebolagskoncernen Otravo för en hemlig summa. Numera satsar hon på e-handel av kläder och har gått in som delägare i kashmirspecialisten Pillowtalk.

Faviana Vangelius

VR-entreprenör som fått in tunga namn som familjen Lundin och Back in Black Capital som investerare i sin startup Svrvive.

Charlotta Tönsgård

Fick oväntat sparken från rollen som vd på den digitala vårdcentralen Min Doktor. Nu är Malmö-profilen tillbaka som vd och delägare på e-hälsobolaget Engaging care.

Mia Brunell Livfors

Efter många år som vd på Stenbeck-familjens investmentbolag Kinnevik tog hon 2015 över rollen som vd på Axel Johnson. Nu står hon inför utmaningen att digitalisera en rad tungvikare från i den traditionella handeln, bland annat portföljbolagen Axfood och Åhléns. Utsågs till Sveriges mäktigaste kvinna inom näringslivet 2016.

Anna Wikland

Bossar över ett av världens mäktigaste företag – Google – i Sverige.

Linda Palmgren

Tidigare vd på United Influencers där hon lyckats samla flera av Sveriges mest inflytelserika personer i sociala medier under ett och samma tak. Numera chef på mediebyrån Starcom.

Anna Fredrixon

Under fyra års tid var hon HR-chef på den snabbväxande telefonboksappen Truecaller. Värvades 2017 av den digitala läkaren Kry, som hon nu ska göra till “den bästa arbetsgivaren och vårdgivaren i Europa”.

Miriam Grut Norrby

Tongivande investerare i techsektorn på Alfvén och Didrikson. Tidigare på Schibsted där hon investerade och satt i styrelsen för företag som Lendo, Prisjakt, Tv.nu och Mittbolån.

Maryam Ghahremani (Nu Bambuser va?)

Hon lämnade nyligen rollen som Sverigechef på podd-plattformen Acast för att nu istället försöka styra upp krisbolaget Bambuser. Har även grundat appen Left or Right tillsammans med bloggprofilen Sofi Fahrman. Left or Right lade ner förra året men tekniken bakom köptes upp av investeringsbolaget Wellstreet.

Elisabeth Thand Ringqvist

Idag ordförande för Svenska Riskkapitalföreningen, tidigare vd på Företagarna. En stark röst i startup-debatten, och även en av initiativtagarna till svenska fintech-organisationen Fintech Association.

Ulrica Saxon

Aktiv investerare i startups i egenskap av vd för Bonniers investeringsgren Bonnier Growths. Har bland annat investerat i p-appen Natural Cycles.

Sofie Lindblom

Hon hade det spännande jobbet som innovationschef på Spotify, men lämnade det nyligen för att bli vd på företaget Ideation360. Företaget vill bli den världsledande plattformen för idéer.

Sara Wimmercranz

Susanne Najafi

Andjela Kusmuk

Tove Larsson, Norrsken

Sandra Hindskog och Hanna Pettersson, Tjejer kodar

Karolina Roslund, vd Perfect day

Karin Lindahl

Pingis Hadenius

Jenny Hermansson, Sverige-vd på Spotify som vi ju hade med på Scaleup day

Hannah Meiton, SaaS-profil och tidigare Soundtrack your brand

Johanna Fagerstedt, CMO Quinyx och "typ" grundare där, hon har varit med sen start.

Margaux Dietz, influencer

Bianca Ingrosso

Bodil Sidén

Natalia Brzezinski

Läs fler artiklar
LÄS MER