Så ska utvisningarna av kodare stoppas – arbetsgivare kan tvingas betala skadestånd

Så ska utvisningarna av kodare stoppas – arbetsgivare kan tvingas betala skadestånd

Helene Fritzon, migrationsminister. Foto: TT

Jon Wahlqvist

Webbredaktör och Nyhetschef

Nytt förslag på regeringens bord.

Vi har många gånger skrivit om problemet med att högutbildad arbetskraft blir utvisad från Sverige. Historien om kodaren Tayyab Shabab satte verkligen fokus på Migrationsverkets så kallade kompetensutvisningar. Han tvingades lämna Sverige efter att hans tidigare arbetsgivare hade misslyckats med att betala in pensionsförsäkring på rätt sätt.

Men Shabab är långt ifrån ensam. Så sent som för ett par veckor sen gick en lång rad näringslivstoppar, bland dem techprofiler som Klarnas Sebastian Siemiatkowski och Fishbrains Johan Attby, ut med ett öppet brev till regeringen där de krävde ett stopp för utvisningarna.

Ett nytt förslag landade igår på regeringens bord.

"Nu ska det i stället göras en helhetsbedömning där olika delar ska kunna kompensera varandra", säger regeringens utredare Bertil Ahnborg till Dagens Nyheter. 

Dessutom kommer personal att kunna kräva skadestånd av arbetsgivaren för misstag som leder till utvisning. 

"Mindre misstag från arbetsgivare ska inte kunna leda till att man hamnar i en situation där man utvisas för att arbetsgivare inte har uppfyllt villkoren för anställningen", säger migrationsminister Helene Fritzon till Dagens Nyheter.

"I så fall ska det finnas möjligheter till någon form av sanktioner." 

Det är inte bara små företag som har gjort missar som lett till problem för arbetstagarna – även jättar som Spotify har missat att betala in tjänstepension och därför har personal tvingats lämna landet.

Läs fler artiklar
LÄS MER