Sök

Se upp svenska startup-grundare, efter börsraset är det snart er tur

VärderingarBörs

Foto: Flickr/Hammonton Photography/401(K) 2012/www.gotcredit.com

Olle Aronsson

Olle Aronsson

Medgrundare

Verkstadsbolag i Kina fick ta första smällen i måndagens globala börskrasch. Snart lär även svenska techbolag märka av lägre värderingar, när en till synes evig uppgångsfas på aktiemarknaden går mot sitt slut.

Måndagens historiska börsnedgång visade med önskvärd tydlighet att allt hänger ihop. Illavarslande statistik om den kinesiska industrikonjunkturen fick Shanghai-börsen på fall, vilket drog med sig resten av börserna i Asien, senare Europa och till sist USA.

I stort sett ingen skonades. De stora amerikanska techbolagen Apple, Google, Amazon och Facebook föll alla med mellan 3 procent och 6 procent.

Den här gången handlar inte placerarnas oro om vad världens centralbanker ska hitta på härnäst, utan om något mer allvarligt.

Kina, på väg att bli världens största ekonomi, växer betydligt långsammare än väntat.

I förlängningen innebär det lägre vinster för de flesta västerländska storbolag, med en rad spridningseffekter. Den mest uppenbara konsekvensen är en nedgång i företagens värderingar, som redan har skett på börsen.

Det vore naivt att tro att unga teknikbolag i lilla Sverige på något magiskt sett skulle vara förskonade.

Om Etsys värdering sjunker på börsen kommer Tictails värdering att följa med neråt och om Zalando och Asos aktiekurser faller bör det bli dyrare nästa gång en stor svensk e-handlare ska ta in riskkapital.

Argumentet att liknande bolag ska värderas med samma måttstock möter ofta motstånd, bland annat eftersom det bidrar till att blåsa upp bubblor när investerarna "följer John" i stället för att sätta sig in i detaljerna i varje enskilt företags verksamhet.

Det är en berättigad kritik. Men trots det dyker argumentet upp gång på gång när företag ska ta in riskkapital. Såväl grundare som investerare tar till alla metoder de kan vid förhandlingsbordet för att få en så förmånlig deal som möjligt.

De senaste åren har trenden varit gynnsam för entreprenörerna, eftersom värderingarna på techbolag har gått upp. Om den nu är på väg att vända är det, lite hårdvinklat, prutläge för riskkapitalister som vill komma in billigare i svenska startups. 

Läs mer