Åtta nya startups får änglavakt och 300.000 kronor av Sting

Footmall Karma UNjobfinder
Åtta nya startups får änglavakt och 300.000 kronor av Sting

Jonas de Lange

Reporter

Andningsmasker, livsstilskurser och en söktjänst för skor. Det är tre av bolagen som acceleratorn Sting har plockat in i höst.

Inkubatorn och acceleratorn Sting har just valt ut höstterminens åtta bolag. Under fyra månader ska entreprenörerna få hjälp med att ta sina startups till nya höjder.

Under hösten kommer de åtta bolagen att genom handledningsmöten och workshops få hjälp med att utveckla sina produkter. Dessutom ingår en investering på 300.000 kronor från affärsängelnätverket Propel Capital.

“Vi tar inte in några konsultbolag utan det är bara produktbolag, så investeringen är såklart en viktig del programmet.”, säger Peo Nilsson som är affärscoach och programansvarig för Sting Accelerate.

Programmet bygger på den så kallade lean startup-modellen. Det innebär en ständig kontakt med kunderna och kontinuerlig utveckling av produkterna.

“Tanken är att man börjar med att göra en enkel produkt som snabbt kan skickas ut på marknaden så att man under hela processen kan få feedback från kunderna.”, säger Peo Nilsson.

Daily Bits Of är ett av bolagen som i höst flyttar in hos Sting. Bolaget driver en tjänst som erbjuder kurser om bland annat fysisk och psykisk hälsa, jobb, familj och miljö.

“En av de mest populära kurserna just nu är en get things done-kurs”, säger Niklas Laninge, vd på företaget.

Tidigare har företaget inte haft möjlighet att jobba enbart med den egna tjänsten. Grundarna utan har i stället konsultat vid sidan om för att få bolaget att gå runt.

“Vi har redan 30.000 användare. Men det blir väldigt bra för oss att kunna sätta oss ned och arbeta fokuserat över en längre tid nu. Sedan tror jag att det blir väldigt bra att få gå i en lite skolaktig kontext ett tag. Jag är strukturerad men i bland är det bra med externt påtvingad struktur.”, säger Niklas Laninge.

De åtta bolagen representerar flera olika delar av startupvärlden. De sysslar med bland e-handel, luftrening och marknadsförning. Exakt vad dessa har gemensamt som gjorde att de valdes ut är dock inte helt lätt att få svar på.

“Det är inte så att vi på förhand bestämmer oss för vilka branscher vi ska ha företag från. Vi väljer helt enkelt de bästa bolagen som passar för oss. Vi har ungefär 150 sökande och det finns bara 8 platser så vi går efter en scoringmodell där vi tittar på faktorer som skalbarahet, konkurranssituation och traction, alltså hur lång bolaget har kommit.”, säger Peo Nilsson.

Här är de åtta företagen som valdes ut till Sting Accelerate i år:

Airinum

Bolaget har utvecklat en ny typ av andningsmask. Luftföroreningar är ett problem för många särskilt i storstäder och tanken är att masken ska skydda mot sjukdomar som människor som andas smutsig luft kan få.

Beatly

Beatly är en marknadsplats för “influencer marketing”. Det innebär en plattform som sätter ihop företag med ambassadörer som sprider annonsörers innehåll på sociala medier.

Daily Bits Of

En plattform för livsstilskurser och personlig utveckling. Bygger på att företag, organisationer och personliga varumärken bygger relationer med deras användarbas genom korta onlinekurser.

Footmall

Footmall är en söktjänst och marknadsplats för skor som samlar produkter från flera andra återförsäljare på en plats. Den stora mängden ska göra det lättare för privatpersoner att hitta skor de är nöjda med.

Karma

En app som erbjuder privatpersoner erbjudanden från en rad olika företag samtidigt. Fördelen för företagen är att Karma erbjuder en plattform för att komma i kontakt med kunder, anpassa shoppingupplevelsen för dem och mäta kampanjernas effektivitet.

Resrc

Resrc är ett nätverk för konsult- och bemanningsbranschen och förenklar nätverkanden mellan företag genom effektiva nätverksverktyg och informationslösningar.

Streamience

Streamience gör teknikplattformar för streamingtjänster. Idén baseras på att tjänsten samlar in användardata för att anpassa upplevelsen till varje enskild användare.

UNjobfinder

Företaget är en global rekryteringstjänst inom internationellt utvecklingssamarbete. Har redan samarbeten med bland andra FN-organen UNHCR och UNFPA.

Läs mer

Vad är egentligen en startup? Branschen ger svaret på frågan

Maträddaren Karma dubblar trots pandemin – men förlusten är också stor: ”Fortsatt expansion”

Superväxarna (och de som tappar mest) – 222 svenska techbolag i unik granskning

Läs fler artiklar
LÄS MER