Sök

Sågar H&M – svenska klädjätten har för stora lager

H&Me-handel

Inte så muntert för Karl-Johan Persson. Foto: TT

Direkt / Breakit

Direkt / Breakit

Förr trodde alla på H&M-aktien – nu är det följa John åt andra hållet.

H&M har inte kommit närmare att ta itu med sin varulagerproblematik. Överlagret binder välbehövligt kapital och tränger ut de nya säsongsvarorna.

Det skriver UBS och ansluter sig till den majoritet av analyser som utmynnar i en negativ syn på H&M-aktien.

Rekommendationen för H&M har sänkts till sälj (neutral) och riktkursen justerats ner till 120 kronor (135), vilket Nyhetsbyrån Direkt rapporterat om tidigare på fredagen.

UBS så kallade "Evidence Lab" har tagit en närmare titt på H&M:s hemsidor på bolagets ledande marknader.

"Den genomsnittliga tiden ett plagg legat på hemsidan fortsätter att öka och det finns inga påtagliga tecken på någon ökning av nya produktlanseringar", skriver UBS och fortsätter:

"Vi räknar med materiella prissänkningar (reor) 2018. Särskilt under det första halvåret då ledningen kommer fokuserar på att sänka lagernivåerna. Ytterligare rörelsemarginalpress kan komma från en svag jämförbar försäljning och från den fortsatta utvecklingen av andra varumärken".

Enligt UBS finns det tydliga historiska samband mellan rea-aktiviteten och hur det påverkar den jämförbara försäljningen negativt i efterföljande kvartal.

H&M:s rörelsemarginal sjönk till 10,3 procent 2017, jämfört med 12,4 procent året innan.

UBS marginalprognoser ligger på 9,0 procent 2018 och 8,5 procent 2019. Det kan jämföras med SME Direkts senaste konsensus som är 9,6 respektive 9,5 procent

Läs mer