Ishotellet där gästerna sover i fem minusgrader – oavsett årstid

Ishotellet där gästerna sover i fem minusgrader – oavsett årstid

En av 20 hotellsviter på nya Icehotel 365. Rummen håller -5 grader året runt. Foto: Asaf Kliger

Varje vår smälter det världsberömda ishotellet i Jukkasjärvi och rinner ner i Torne Älv. Men då står nya systerhotellet Icehotel 365 kvar – nedkylt med energi från solpaneler som skördar massor av dagsljus i midnattssolens land.

I Jukkasjärvi, 200 kilometer norr om Polcirkeln, skiner solen motsvarande 50 dagar i följd under sommarmånaderna. En fantastisk förutsättning för att förena entreprenörsskap och innovationslusta i nya Icehotel 365, ett ishotell som aldrig smälter utan står öppet året runt. Här erbjuds gästerna övernattning i minus fem grader oavsett årstid, tack vare de solpaneler som levererar 80kW till det ständigt iskalla hotellet.

Läs mer: Vilken värmepump väljer Ingemar Stenmark?

Systerhotellen är båda uppbyggda med is och snö som hämtats från Torne Älv. Men Icehotel 365 har en permanent konstruktion som står kvar när det världsberömda Icehotel smälter och rinner tillbaka i älven framåt vårkanten.

”Icehotel är måna om att inte belasta miljön, så den energi som anläggningen kräver levereras nu av solen. Därmed är hela satsningen klimatneutral och bidrar till Icehotels varumärke som värnar om miljön, säger Fredrik Snygg, ansvarig för fastighetsförsäljning på NIBE Energy Systems som har installerat solpanelerna på en av anläggningens hallar. 


Nya Icehotel 365 i Jukkasjärvi står kvar året om. Foto: Asaf Kliger

NIBE har under många år hjälpt ishotellets olika fastigheter med uppvärmning. Med ett flertal bergvärmeanläggningar har traditionella byggnader runt ishotellet värmts upp med moder jords energi. Nu levererar man istället kyla till det helt nya hotell som har byggts upp bredvid ishotellet. 

Läs mer: Så enkelt monteras solceller

”Detta är vår hittills största solanläggning i Sverige och ett väldigt roligt projekt att få vara med att förverkliga. Icehotel driver på utvecklingen med sin entreprenörskraft och vi bidrar med vår innovationskraft. Anläggningen är stor men vi har kapacitet att leverera solceller från 3 kW ända upp till flera hundra kW. Utan tvekan är solen framtiden som del i energieffektivitet”, säger Fredrik Snygg.

Det är inte bara Icehotel 365 som utnyttjar energin från NIBES solpaneler. Överskottet används till att driva andra byggnader inom anläggningen, såsom restauranger, kontor och varma rum.

Detta är en sponsrad text från NIBE Energy Systems. NIBE är Nordens största tillverkare av energiprodukter för villor och fastigheter och har en marknadsledande position i norra Europa inom huvudområdena värmepumpar och varmvattenberedare. Affärsidén är att förse bostäder och fastigheter med produkter för inomhuskomfort och uppvärmning av tappvatten. Sortimentet har successivt utvecklats från enklare produkter för uppvärmning till koncept för värme, varmvatten, ventilation, kyla.

Sponsrade inlägg är en del av Breakits annonserbjudande. Inläggen skrivs inte av Breakits reportrar utan av vår kommersiella avdelning. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till sales@breakit.se.

Läs fler artiklar
LÄS MER