Techbolag rasar på USA-börserna efter historiskt fall i Europa

Techbolag rasar på USA-börserna efter historiskt fall i Europa

FOTO: AP/Richard Drew/TT

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

USA-börserna dras med i måndagens globala börskrasch. I skrivande stund är techbolagen Netflix och Apple ner 4 procent vardera.

Förhandeln på den teknikkunniga Nasdaq-börsen indikerade vid 15-tiden på måndagen ett mäktigt ras. När handeln drog i gång föll Nasdaq mycket riktigt med 8 procent.

Att Apple faller med 4 procent sätter press på börsen i sin helhet, eftersom elektroniktillverkaren är världens största noterade bolag. Vad gäller Netflix börjar läget i aktien närmast likna en rejäl krasch. Kursen i tv-bolaget har rasat 25 procent på tre dagar.

Bakgrunden till raset i USA är spridningseffekter från nedgångarna i Europa och Asien. Källan till börsoron är nattens kraftiga nedgång i Kina.

Orsaken till fallet i Kina beror i sin tur på att det de senaste veckorna har kommit allt mer negativ statistik om tillståndet i den kinesiska ekonomin. Konsumtion, industriproduktion och tillväxt väntas helt enkelt bli betydligt lägre än vad bedömarna tidigare har hoppats på.

Stockholmbörsen stod vid 15-tiden på minus 4,5 procent. Börserna i Tyskland, Frankrike och Storbritannien föll också tungt.

Läs fler artiklar
LÄS MER