Uber gasar in i hälsosektorn – ska börja skjutsa vårdpatienter

vårdcentral Taxi Hälsa
Uber  gasar in i hälsosektorn – ska börja skjutsa vårdpatienter

Istockphotos/AP Photo/Eric Risberg.

Towe Boström

Reporter

Taxi-appen satsar på en ny målgrupp – patienter som behöver ta sig till sjukhuset.

Först tillkännagav e-handelsjätten Amazon att de bygger ett hälsobolag för sina anställda. Kort därefter meddelade Apple att de satsar på vårdkliniker för personalen. 

Nu är det en annan techjätte, Uber, som trumpetar ut en ny hälsosatsning i USA, skriver Techcrunch. 

Det handlar såklart om en taxitjänst – närmare bestämt en plattform som riktar sig till vårdsektorn. Den nya satsningen kallas för ”Uber Health” och ska låta kliniker, sjukhus och rehab-center beställa transport till sina patienter.

Patienterna behöver inte ha appen, allting ska sköta av vården, och det ska även gå att beställa över den fasta telefonen.

Sjukhusen har fått en webbaserad lösning där de fyller i uppgifter och väljer fordonstyp. Patienten får sedan ett sms och en länk med mer info om beställningen. 

Satsningen påminner om Ubercentral, en tjänst där företag kan beställa taxis till sina kunder.

Ubers hälsochef Chris Weber berättar att miljontals amerikaner missar sina vårdtider på grund av att de inte kan transportera sig.

Det här vill Uber råda bot på – och såklart tjäna pengar på. Enligt Techcrunch kommer patienterna att betala samma avgifter som kunderna gör i den vanliga appen.

I dagsläget har Uber runt 100 hälsoaktörer kopplade till sig och har utvecklat lösningar som gör att vården kan integrera servicen i sina patientsystem.

Uber Health ska dock inte ses som ett alternativ till ambulansen – även om det hänt att människor i nöd beställt Uber eftersom de ibland svarar snabbare än ambulanserna. 

Läs fler artiklar
LÄS MER