Trumps tullar sänkte Asien-börserna

Breakit - Trumps tullar sänkte Asien-börserna

Direkt / Breakit

President Donald Trumps besked om att införa importtullar på stål och aluminium, om 25 respektive 10 procent, och de sannolika motåtgärderna från USA:s handelspartners, står i fokus för marknadsaktörer som befarar att detta kan bli en gnista som leder till ett globalt handelskrig som sänker tillväxten.

"Det gör att många känner ångest", sade Carl Kaufman, portföljförvaltare vid Osterweis Capital Management, till Reuters. Han tonade dock samtidigt ned risken för att USA:s åtgärder ska leda till ett handelskrig.

Capital Economics noterade i ett kundbrev att den direkta effekten av tullarna troligen inte blir stora, men sammantagna effekter kan bli större. Inhemska stålpriser i USA har redan stigit 20 procent sedan början av året på förväntningar om att tullarna ska införas, något som kan slå hårt mot stålkonsumerande sektorer som maskin- motorfordon- och byggindustrin.

"Ironiskt nog kan tarifferna faktiskt öka incitamenten för övrig tillverkningsindustri att flytta produktion utomlands för att undvika tarifferna. Byggindustrin har dock inte mycket andra val än att skicka vidare de höjda kostnaderna till konsumenterna", skrev Capital Economics.

Kanada och EU har dock redan flaggat för motåtgärder mot de amerikanska tullarna, Australien söker undantag från USA-tullarna, men varnar också för att åtgärder och reaktioner från större ekonomier i slutänden kan, om det går riktigt illa, leda till recession.

Det har inte kommit några officiella kommentarer från Kina, men kinesiska branschorganisationer räknar med det kommer motågärder.

Mark McCormick, chef för valutastrategi vid TD Securities, sade till Wall Street Journal att Kina, EU och Japan är stora innehavare av amerikanska statspapper, och i ett eventuellt handelskrig kan en åtgärd bli att dessa länder reducerar sina innehav.

"Marknaden tar detta som en dollarnegativ story", sade han.

Analytiker påpekar också att tullarna lär göra det svårare, åtminstone dyrare, för Donald Trump att få igenom sin utlovade infrastruktursatsning.

Fedchefen i New York, William Dudley, sade på torsdagskvällen att om tariffer höjs tenderar det att, åtminstone på marginalen, sätta uppåttryck på priser, och det är något som måste övervägas av de monetära myndigheterna.

Asiatiska börser faller på bred front i fredagens handel, utöver USA-tullarna och ett eventuellt handelskrig fortsätter marknadsaktörer att oroa sig för vad ett mer hökaktigt Fed kan betyda för den globala ekonomiska tillväxten.

Data från Japan visade att arbetslösheten oväntat sjönk till 25-årslägsta 2,4 procent i januari, från 2,7 procent i december (väntat 2,8).

BOJ-chefen Harihiko Kuroda sade att den låga arbetslöshetsnivån var "lite förvånande", och han är osäker på om den låga nivån blir bestående.

Den europeiska markoagendan på fredagen inleds med tysk detaljhandel samt importpriser för januari, klockan 8.00, följt av definitiv italiensk BNP för fjärde kvartalet, klockan 10.00, och EMU-PPI för januari, klockan 11.00.

I Sverige ska SCB publicera en ny investeringsenkät samt bilstatistik för februari, klockan 9.30.


 
Läs fler artiklar
LÄS MER