Mediejätten MTG sparkar 300 - ska bli "en digital underhållare"

Splay MTG Video
Mediejätten MTG sparkar 300 - ska bli "en digital underhållare"

Till höger: MTG:s vd Jörgen Madsen. Foto: Kenny Bengtsson / Svd / TT/ https://www.flickr.com/photos/jamesgood/

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Personalen informeras under måndagsförmiddagen om neddragningarna.

MTG, som bland annat äger TV3, har drabbats hårt av tittarflykten från traditionell linjär-tv:n till Youtube och Netflix.

Källor till Breakit uppger att mediekoncernen har tvingats till att kraftigt rabattera sin reklamtid under sommaren på grund av vikande efterfrågan bland annonsörerna.

Vid 11-tiden på måndagsförmiddagen inleddes ett möte med personalen där det meddelades att 300 anställda blir av med jobbet.

Totalt kostar dessa neddragningar 700 miljoner kronor för koncernen men på något års sikt ska sparpaketet minska kostnaderna med 600 miljoner kronor per år, uppger bolaget i ett pressmeddelande.

Ambitionen ska vara att anpassa verksamheten bättre efter nya digitala förutsättningar och en minskande traditionell tv-marknad.

Breakit har tidigare rapporterat om MTGs investeringar i nya underhållningskanaler som Youtube-nätverket Splay vilket rimmar bra med den nya omställningen.

"Det här är besvärliga beslut att ta, men vi behöver genomföra en sådan här omorganisation. Det är en del i vår transformation mot att bli en digital underhållare. Om det innebär att personer som jobbar här får lämna så är det tråkigt, men det är nödvändiga förändringar", säger Per Lorentz, presschef på MTG, till Dagens Media, som var först med att rapportera om nyheten.

I en kommentar säger MTG-vdn Jørgen Madsen Lindemann:

"Vi har påbörjat resan med att transformera koncernen för att vara drivande i den snabba utvecklingen av både konsumentbeteende och rörlig underhållning. Vi vill kunna fortsätta att investera i både vår framgångsrika befintliga verksamhet och i spännande nya verksamheter för att säkerställa fortsatt lönsam tillväxt, och det kräver en snabbare förändring av vår nuvarande struktur. Dagens tillkännagivande följer på de förändringar vi gjorde i ledningsstrukturen i maj, och lokala ledningsgrupper anpassar nu sina organisationer till det".

Läs fler artiklar
LÄS MER