Postnord avslöjar hur många som som ska hantera Kinapaketen

Breakit - Postnord avslöjar hur många som som ska hantera Kinapaketen

Caroline Englund

Reporter

Postnord har anställt 280 personer som från och med torsdag ska arbeta med att hantera moms på Kinapaket.

Ökat intresse för att fynda billiga prylar från Kina genom plattformar som Wish och Alibaba har skapat huvudbry hos flera svenska svenska myndigheter.

De senaste veckorna har det rapporterats flitigt om hur moms på alla de försändelser från landet i öst, som just nu väller in till Sverige, ska hanteras.

I mitten av januari fick Postnord i uppdrag av Tullverket att ta fram en handlingsplan för hur momshanteringen ska gå till.

”Det var inget litet uppdrag vi fick att lösa på så kort tid”, säger Tim Jørnsen som är affärsområdeschef för e-handel på Postnord till Breakit.

Han har precis avslutat den dagliga avstämningen med Tullverket och säger att det mesta nu börjar falla på plats.

Postnord kommer i samband med sitt nya uppdrag göra stora investeringar. 

De har bland annat anställt 280 personer via ett bemanningsföretag som på torsdag ska börja arbeta med hanteringen av paketen i lokaler i Örebro. Bolaget har skapat 100 nya arbetsstationer, byggt en ny webbsida och ska beställa in högkapacitetskameror för att lättare kunna läsa av information på paketen. Dessutom räknar Postnord med att deras kundtjänst behöver utökas med 14-15 extra tjänster.

Vad kalaset kommer att kosta är ännu inte klart.

Trots att Tullverket och Postnord inte har varit helt överens under processens gång verkar de nu ha enats om en lösning som båda parter är nöjda med.

Tim Jørnsen tycker att samarbetet har fungerat bra och tror att den nya planen kan sättas i verket nu på torsdag som planerat.

”På torsdag eftermiddag räknar vi med att de första paketen hanteras,” säger han.

Läs fler artiklar
LÄS MER