Sök

Braive ger dig terapi genom videos – vill bli din digitala psykolog

BraiveDigital vårdcentralHälsa

Hermine Bonde. Foto: Braive/Istockphotos.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Hermine Bonde vill ge dig terapi utan att du ska behöva gå till psykologen. Nu backas hennes bolag av bland annat Ryska Posten-grundaren Daniel Pilotti.

Braive har utvecklat ett onlinebaserat behandlingsprogram inom KBT som används av vården, företag och privatpersoner.

Genom tjänsten, där användaren tar del av filmer, vill Braive minska trycket på sjukvården och erbjuda nya lösningar inom mental hälsa och beteendeterapi.

Företaget grundades för tre år sedan av den svenska entreprenören Hermine Bonde tillsammans med den norska psykologen Henrik Haaland Jahren.

”I dag blir man ofta nekad om man inte är tillräckligt sjuk, samtidigt är chansen större att man slipper sjukskrivning om behandlingen börjar tidigare. Tanken med Braive är att man kan påbörja behandlingen direkt”, förklarar Hermine Bonde.

Företaget arbetar bland annat med behandlingar mot stress, panikångest, depression och mental styrka. 

I dag har Braive, som lanserades förra året, runt 3.000 norska användare och laddar nu för en lansering på den svenska marknaden under våren. Företaget stängde nyligen en finansieringsrunda på 10 miljoner kronor för att kunna skala upp och utveckla produkten vidare.

De tio miljonerna utges av riskkapital, forskningsanslag och pengar från EU-satsningen Eurostars.

Bland investerarna återfinns tech-investeraren Daniel Pilotti, grundare av Ryska Posten, tillsammans med den tidigare investeraren Øystein Landvik.

”Vi ville ha en person som kan hjälpa oss med bra kontakter inom näringslivet och vet hur man skalar upp bolag i Sverige”, säger Hermine Bonde om den nya delägaren Daniel Pilotti.

I Sverige har debatten om den digital vården gått het. Aktörer har bland annat kritiserats för att patienter på nätet hanteras av läkare direkt istället för exempelvis sjuksköterskor – något som är dyrt för landstingen.

Här menar Hermine Bonde att en av Braives styrkor ligger. Tjänsten kan användas på egen hand utan kontakt med psykolog eller läkare. Användaren fyller bara i ett mentalt hälsotest som baserar sig på en algoritm och får sedan förslag på relevanta behandlingar.

Programmen består i sin tur av animerade filmer som beskriver symptom och olika psykologiska koncept. I filmerna får användaren bland annat möta personer som gått igenom liknande utmaningar och förses med verktyg och tekniker för att hantera sina problem.

I dag utgör Bravies största kund av ett försäkringsbolag men man samarbetar även med sjukhus och det svenska hälsobolaget Frisq. De som söker tjänsten privat betalar runt 750 kronor för ett program som sträcker sig under några veckor. Under 2017 redovisar bolaget en omsättning på runt 1,6 miljoner kronor. 

"Nu lanserar vi på riktigt och då kommer omsättningen, och 2019 ska vi ha global utrullning": 

Under våren startar samarbeten mot både svenska privata aktörer och den offentliga vårdsektorn. Hermine Bonde vill inte avslöja detaljerna med det handlar bland annat om erbjudanden mot företag, som exempelvis ger sina anställda verktyg för att hantera stress.

”Om ett halvår kommer den svenska marknaden att vara lika stor som den norska. Svenskarna är mer med på tåget och marknaden är tillrättalagt för den här typen av lösningar”, säger Hermine Bonde. 

Läs mer