Nu får självkörande bilar skickas ut utan förare i Kalifornien

Breakit - Nu får självkörande bilar skickas ut utan förare i Kalifornien

Waymos självkörande van (t.h) är ett av fordonen som potentiellt kan skickas ut utan förare. Foto: Istockphoto samt Paul Sancya/AP/TT

Jonas de Lange

Reporter

Ny lag tillåter fjärrövervakning av självkörande bilar.

Ett av det största hindren för förarlösa bilar är lagar och regler. Det är helt enkelt inte tillåtet att skicka ut en bil på vägen utan att en människa sitter bakom ratten – fram tills nu.

Sajten Mashable rapporterar nu att en efterlängtad lagändring gått igenom i Kalifornien. Det innebär kortfattat att självkörande bilar nu kan släppas ut på vägarna utan att ha en förare i bilen. Det räcker med övervakning på distans och att en människa kan gripa in med fjärrstyrning. Det innebär dels att testerna blir enklare att genomföra, en också att man kommer ett steg närmare tillstånd för helt och hållet självkörande bilar.

Det kan innebära ett stort steg framåt för bland annat Googles bilbolag Waymo och GM:s satsning i Kalifornien.

I Sverige kommer det fortfarande dröja ett tag innan en liknande lagändring finns på plats. Nästa vecka tar man dock ett stort steg framåt. Då lämnar Transportstyrelsen in sin utredning om lagändring. Sedan följer flera ytterligare steg innan riksdagen slutligen kan klubba en lagändring eller regeringen kan besluta om en förordning.

Läs fler artiklar
LÄS MER