Sök

Nutrient vill göra mat av insekter – nu kliver KTH in som delägare

NutrientMattech

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

“Vi ser insekter som en jättemöjlighet", säger grundaren Adam Engström.

Att det finns stora baksidor med dagens köttkonsumtion kan de flesta skriva under på. Förutom de moraliska aspekterna kopplade till köttindustrin står djurproduktionen idag för nästan 15 procent av världens totala utsläpp av växthusgaser, enligt siffror från Livsmedelsverket.

Just klimataspekten är viktig faktor för många svenskar som idag väljer att äta vegetariskt. Enligt Axfoods årliga vegoundersökning äter idag fyra av tio svenskar vegetarisk mat flera gånger i veckan – och varannan gör det på grund av klimat- och miljöskäl.

Ett företag som vill rida på den här förändringsvågen är Nutrient. Bolaget har bland annat utvecklat en vegansk produkt baserad på svenska ärtor, Tempeh, samt utvecklar nya typer av mat med insekter som råvara.

“Vi ser insekter som en jättemöjlighet. Vi äter en begränsad mängd av djur och växter idag, samtidigt som det finns två tusen ätbara insektsarter. De omvandlar lågvärdigt foder till högvärdigt protein, och är dessutom gott", säger Adam Engström, vd och medgrundare.

“Vårt mål är att göra verklig skillnad för miljön genom att skapa hållbar mat som smakar gott, på riktigt.”

Nu står det klart att teknikhögskolan KTH kliver in som delägare i bolaget, via sitt investeringsbolag KTH Holding

Några detaljer om det nya delägarskapet – hur mycket pengar som investeras – vill Adam Engström däremot inte gå in på.

“Det har vi bestämt oss för att inte kommentera. Men deras resurser och den vetenskapliga tyngden hjälper oss definitivt att öppna dörrar. För det vi gör är väldigt forskningstungt.”

KTH Holdings vd Lisa Ericsson kommenterar investeringen så här:

“Av de cirka 300 affärsidéer som stöttas varje år av KTH Innovation, går KTH Holding in i ungefär 5 bolag som delägare. Vi tror mycket på Nutrients affärsidé och team”, säger hon.

Så vad kan man man använda insekter till när det kommer till matlagning?

Enligt Adam Engström är möjligheterna många. Han berättar att klassiskt vetemjöl allt oftare byts ut mot mer proteinrikt mjöl gjort av larver, och att Fazer nyligen släppte ett bröd som är proteinförstärkt med insekter.

“I Mexiko används det också som en knaprig detalj till tacos.”

Är Sverige redo för den typen av larver i maten, tror du?

“Ja, jag tror att det är lite som med sushi. Det tog en liten stund innan innan det slog stort, men det kommer."

Läs mer