Volvo-ägarens storköp öppnar för möjligheter – inom elfordon

Breakit - Volvo-ägarens storköp öppnar för möjligheter – inom elfordon

Volvo Cars vd Håkan Samuelsson

Finwire / Breakit

Volvo Cars-ägaren Geelys investering i konkurrenten Daimler öppnar för partnerskap rörande elfordon.
Det uppger professorn Christian Stadler på Warwick Business School, som forskar på fordonsindustrin, i en kommentar.

Under fredagskvällen stod det klart att Volvo Cars huvudägare Geelys styrelseordförande Li Shufu gått in som största ägare i tyska Daimler, som äger Mercedes-Benz.

Daimler är en ärkerival till svenska AB Volvo – vilket resulterat i kritiska frågor och höjda ögonbryn.

"Det har gått väldigt kort tid och det är svårt att säga vart det här kommer att ta vägen. Geely har tidigare varit framgångsrika när det gäller utländskt ägande, exempelvis i fallet Volvo. Det har gynnat båda sidor och inneburit att Volvo lämnats i fred, vilket är ett bra tecken, samtidigt som man hjälpt Volvo med marknadsföring i Kina", uppger Christian Stadler på Warwick Business School.

Stadler tror att köpet görs för att förstärka Geelys förhandlingsposition när det gäller ett partnerskap med Daimler om elfordon. Daimler har sedan tidigare ett partnerskap med BAIC, som ägs av den kinesiska staten. Regeringen i Kina har också satt upp ambitiösa mål. 20 procent av alla bilar skall vara elektriska till år 2025.

"Geely vill samarbeta mer med Damiler rörande elfordon och en så stor aktiepost ger dem mer tyngd", uppger professorn.

Han anser också att Daimler troligen välkomnar investeringen då Geely är långsiktiga och betonar att det kinesiska bolaget istället kunde köpt in sig i BMW eller Volkswagen. Daimler är dock den enda av de stora tyska tillverkarna som saknar en verklig storägare.

Läs fler artiklar
LÄS MER