Investeringsgurun Warren Buffett "Vansinnigt att riskera vad du har och behöver"

Breakit - Investeringsgurun Warren Buffett  "Vansinnigt att riskera vad du har och behöver"

Warren Buffett. Foto: AP Photo/Nati Harnik, Pool.

Finwire / Breakit

Miljardären och investeringsproffset Warren Buffett beklagar sig över priserna i sitt årliga brev till aktieägarna.

Miljardären och investeringsprofsset Warren Buffetts finanskonglomerat Berkshire Hathaway har presenterat sin årsredovisning. Resultatet var bättre än väntat och det här betyder också att miljardären publicerat sitt årliga brev till aktieägarna.

Warren Buffett inleder brevet med att  beklaga sig över att redovisningsreglerna görs om vilket inte passar företaget då det innebär att resultatet kommer att svänga mer.

Han lyfter också upp att förvärv är en del av värdeskapandet för bolaget. En hämmande faktor är dock priset vilket är förklaringen till att affärer under 2017 fallit. Buffett tycker helt enkelt att prislappen på intressanta objekt varit för höga.

"Faktum är att priset verkade nästan irrelevant för en armé av optimistiska köpare", skriver finansmannen.

Berkshire Hathaway-chefen menar på att det är vd:arnas fel. De har fått i uppdrag att köpa bolag och då hittar de metoder för att leverera företagsköp.

"Den rikliga tillgången på utomordentligt billiga räntor gav under 2017 ytterligare bränsle till inköpsaktivitet", skriver Buffett. Han menar på att det går att skapa en tillväxt i vinst per aktie trots höga priser då skulderna är så billiga. Buffett skriver också att skepticismen mot skulder hämmat avkastningen för Berkshire Hathaway under åren.

"Men jag och Charlie sover gott. Båda vi tror att det är vansinnigt att riskera vad du har och behöver för att få något du inte behöver", skriver han och betonar att det är en linje som hållit i 50 år.

Munger och Buffett tror fortsatt att det kan komma stora förvärv från Berkshire Hathaway, men betonar försiktighet. Företaget vill öka vinsten som kommer från tillgångar som inte rör försäkringar.

Läs fler artiklar
LÄS MER