Så lockar du till dig topptalang – fastän din startup är helt okänd

Rekrytering
Så lockar du till dig topptalang – fastän din startup är helt okänd

Foto: Istockphoto.

Sara Lindmark

Reporter

För att konkurrera med etablerade bolag – locka med möjligheter och varumärkeskännedom.

Att rekrytera rätt folk till din startup kan vara ett heltidsjobb. När ditt bolag är litet och inte så välkänt är utmaningen desto större. Du måste helt enkelt övertyga talangerna om att du kan erbjuda dem något annat och mer utvecklande än de traditionella storbolagen.

Sajten Inc har gått igenom vad du kan locka med för argument.

1. Personaloptioner

Optionsprogram kan vara en morot för anställda i en startup som kanske inte har möjlighet att erbjuda höga löner. I november klubbade regeringen igenom nya regler för personaloptioner. Här är det som gäller från 1 januari 2018 i Sverige.

2. Teamet

Till en början kommer du sannolikt att arbeta i ett litet och dynamiskt team där varje person får ta stor plats och ges stort inflytande. Ett sammanhållet och roligt team är ett utmärkt rekryteringsverktyg. Det är alltså extra viktigt att rekrytera personer som verkligen passar in i kulturen ni vill bygga.

3. Ägarskap över fråga    

Ändlöst med jobb och få personer att sprida ut det på hör startuplivet till. Försök att ge en anställd fullt ägarskap över en fråga eller ett område. Möjligheten att få utvecklas, hantera och stå ansvarig för en strategi innebär ofta ett stort lyft i karriären. Det är dessutom en möjlighet som inte uppenbarar sig så ofta i ett stort företag.

4. Unika möjligheter

Erbjud en intressant och unik utmaning så att den anställde verkligen får något att bita i. Utnyttja din nisch och sälj in den. Söker du någon som kan ansvara för global expansion? För många är det säkert en unik chans.

Slutligen - kom ihåg att alltid rekrytera på rätt grunder och låt dig inte bländas av någons rockstjärnestatus. Du ska inte bara behöva övertyga om och om igen, utan även din startup ska vara en bra match för den aktuella personen.

Läs fler artiklar
LÄS MER