Uppsala-inkubatorn UIC rankas högt för sitt arbete med startups

UICriskkapitalinkubator

Foto: UIC.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Inkubatorn UIC kniper fjärdeplatsen i en rankning av världens bästa företagsinkubator med universitetskoppling.

UIC (Uppsala Innovation Centre) är en inkubator som bland annat coachar startups i Uppsala län och Södertälje. Inkubatorn erbjuder exempelvis affärsutvecklingsstöd och nätverk till nya projekt och företag som vill utvecklas och skala upp internationellt.

Nu firar UIC att inkubatorn har rankats som den fjärde bästa företagsinkubatorn med universitetskoppling. Det är UBI Global som står bakom utmärkelsen, efter en jämförelse mellan 259 inkubatorer i 53 länder.

Per Bengtsson, vd på UIC, säger att resultatet är roligt och hedrande.

”Det är särskilt glädjande att överlevnadsgraden hos företag som genomfört UICs affärsutvecklingsprogram ligger högt över medeltalet internationellt,” säger Per Bengtsson.

UIC uppges prestera bättre än det globala snittet sett till påverkan på ekonomisk tillväxt och arbetstillfällen. Utöver det ligger man även bra till i internationella jämförelser när man tittar på tillgång till kapital och nätverk som stöttar startupsen.

UIC startade 1999 och fram till 2016 hade det investerats över 1,8 miljarder kronor i inkubatorns bolag. Under 2016 investerades 442 miljoner kronor i inkubatorbolagen, varav 342 miljoner kronor kom i form av ägarkapital och 100 miljoner kronor i form av bidrag och lån.

Läs mer