Sök

Släpper bok om Sveriges största techprofiler: "Vill skildra alla hinder på vägen"

SpotifyAvitostartupresan

Kina Zeidler, frilansjournalist och författare. Foto: Jonas de Lange

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Kina Zeidler ville ta reda på vad som gör någon till en miljardentreprenör. Här är hennes svar.

Det svenska teknikundret är knappast någon nyhet för Breakits läsare. Redan under dotcom-boomen byggdes flera stora techbolag i landet och under det senaste decenniet har en ny era av miljardbolag rest sig.

Nu har författaren och frilansjournalisten Kina Zeidler samlat berättelser från några av de främsta svenska entreprenörerna på 2000-talet för att ta reda på hemligheten bakom deras framgångar och misslyckanden. 21 mars ges de ut i en ny bok – "Det svenska techundret".

I boken intervjuas profiler som Skype-grundaren Niklas Zennström, Klarna-grundaren Sebastian Siemiatkowski och Spotify-grundaren Daniel Ek.

“Det finns ungefär 260 enhörningsbolag (bolag som värderas till över 1 miljard dollar innan börsnotering) i världen, en förhållandevis stor del av dem kommer från lilla Sverige. Man undrar ju väldigt mycket vad vi har här, som inte ens våra nordiska grannländer har”, säger Kina Zeidler.

I boken försöker hon få fram vad som krävs för att bli enhörningsentreprenör och lyfta fram de olika svenska techprofilerna som inspirationskällor för framtida entreprenörer.

“Jag kommer själv från en liten håla och vet hur viktigt det är att kunna se upp till någon om man vill ta sig vidare från en, för många, kanske ganska förutsägbar framtid. Det här är inte en bok om all skit runt de här bolagen. Jag vet mycket mer än det som står”, säger Kina Zeidler.

Blir det då en rättvisande bild av verkligheten och inte fluffigt och mysigt?

“Jag vill skildra alla hinder på vägen som de olika personerna tagit sig genom. Det tycker jag inte är fluff”, säger Kina Zeidler.

En av huvudpersonerna i boken är författarens egen man, Jonas Nordlander. Han har varit med och grundat den ryska Blocket-klonen Avito. 2015 skapade Nordlander och medgrundaren Filip Engelbert rubriker när de sålde aktier i det egna bolaget för 1,4 miljarder kronor.

Det betyder dock inte att Kina Zeidler behandlat Avito med silkesvantar. I boken berättar hon bland annat om en allvarlig kris för Jonas Nordlander och hans medgrundare Filip Engelbert i början av deras Ryssland-äventyr.

Historien börjar med att de skulle göra sig av med vd:n för ett av sina dotterbolag – Rysslands motsvarighet till Gula sidorna.

“De fick höra att det finns ett svenskt sätt att sparka någon på och så finns det ett ryskt sätt”, berättar Kina Zeidler.

Avito-grundarna valde det svenska sättet, med ett vanligt lugnt möte och ett “tack för den här tiden”.

Den sparkade vd:n fick efter mötet bäras ut ur lokalen och sedan följde en period med polisräder på kontoret, stulna domännamn och ständiga kontroller i tullen för grundarna. Bolaget gick till slut inte att rädda.

Har du fått något svar på vad som skapar de här entreprenörerna?

“Det är dels det svenska samhället, med pc-reformen, bredbandsutbyggndad, säkerhetsnät och allt det där. Men det är också att det är något speciellt med de här människorna. Något nästan maniskt. De vägrar ge upp och har en enorm tro på sig själva och sin idé”, säger Kina Zeidler och forstätter:

“Just när det gäller den här typen av entreprenörer tror jag inte att det finns någon ‘work-life balance’. Om man ska bygga ett miljardbolag tror jag att man måste lägga hela sin själ i det. Men jag skulle inte göra det själv. För mig som på nära håll upplevt vad det innebär skulle det inte vara värt det”, säger hon.

Läs mer