Nytt riskkapitalbolag ska hitta framtidens techtalanger inom HR

The Clipper Case Human Venture Capital Rekrytering
Nytt riskkapitalbolag ska hitta framtidens techtalanger inom HR

Ulf Dahlgren, grundaren bakom The clipper case. Foto: Privat.

Sara Lindmark

Reporter

Ulf Dahlgren och Fredrik Nillenstedt vill skaka om personal- och rekryteringsbranschen. Via sitt nystartade riskkapitalbolag The Clipper Case ska de göra såddinvesteringar inom HR-techbolag.

Idén till The Clipper Case bottnar i de erfarenheter som Ulf Dahlgren och Fredrik Nillenstedt själva samlade på sig när de var med och grundade ett konsultbolag inom HR och ledarskap för 15 år sedan.

“Vid den tidpunkten blev vi erbjudna en tämligen stor summa pengar för 20 procent av bolaget. Initialt tyckte vi att det lät som en bra deal men det var ganska mycket krav i förhållande till pengarna som inte skulle skapa ett hållbart företag, så vi tackade nej”, säger Ulf Dahlgren.

I stället valde han, Fredrik Nillenstedt och kollegan Tomas Ryde att starta Serica AB med hjälp av eget kapital.

Nu vill de att The Clipper Case ska vara den aktör som de själva hade velat möta för ett och ett halvt decennium sedan. Ett riskkapitalbolag inom det så kallade Human Venture Capital, som inte bara skjuter till pengar utan även kunskaper.

“Målet är att vara en katalysator och inspirera unga, hungriga entreprenörer att skapa innovation inom vårt område. Vi tror att vi har mycket att tillföra. Vi kommer att gå in i ett tidigt skede och göra såddrundor upp till 500.000 kronor", säger Ulf Dahlgren.

Han och de andra fyra initiativtagarna bakom The Clipper Case kommer också att gå in som coacher för de nystartade bolagen och har paketerat ett grundupplägg som kallas för First Step. Det är ett utvecklingsprogram där bolaget får hjälp att bygga upp en struktur för verksamheten.

Så vad är då HR tech? Ja, det kan till exempel vara bolag som uppfinner nya smarta rekryteringstjänster (vi har skrivit om ett antal, som Sprancher, Cruitway, Demando, Selfiejobs, Jobylon,Happyr och Sqore). Det kan också vara tjänster eller produkter inom det trendiga området performance management.

“Det handlar om hur du mäter, följer upp och utvärderar resultat. Allt det går att göra mycket effektivare. Teknikområdet blir absolut en allt viktigare faktor inom HR”, säger Ulf Dahlgren.

Hittills har The Clipper Case har fått in ett antal förfrågningar och ligger i startgroparna för att göra sin första investering.

Läs fler artiklar
LÄS MER