Nya kontroversiella "bitcoiin" värvar oväntad ambassadör – Steven Seagal

Kryptovaluta
Nya kontroversiella "bitcoiin" värvar oväntad ambassadör – Steven Seagal

AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Towe Boström

Reporter

Skådespelaren Steven Seagal har blivit frontfigur för en mystisk och kritiserad ny kryptovaluta.

Att varumärken marknadsför sig med kända namn är ingenting ovanligt – och turen har kommit till kryptovärlden. 

Nu har skådespelaren Steven Seagal har blivit ambassadör för en kontroversiell kryptovaluta, rapporter Coindesk.

Det rör sig om Bitcoiin2Gen (B2G) som trumpetat ut att Steven Seagal ska representera kryptovalutan i rollen som ambassadör.

Nyheten kommer i samband med B2G:s kommande ICO. ICO kan liknas vid en digital nyemission där man vid lanseringen av en ny kryptovaluta direkt bjuder ut en mängd enheter av valutan i utbyte mot pengar.

Finansinspektionen har varnat för riskerna med att investera i en ICO, så även den europeiska värdepappersmyndigheten, Esma.

B2G uppges vidare vara baserad på ethereums blockchain. Uppgifterna om vilka som står bakom valutan är knapphändiga och sajten är registrerad i Panama. Coindesk, med flera, ifrågasätter kryptovalutan. 

Initiativet har kritiserats för att påminna om pyramaid-upplägg med strukturer där tidiga investerare tjänar på att locka in nya köpare. Det finns även en oro över att namnet i sig, där man lagt till ett "i" i Bitcoin, kan förvirra köparna.

Bitcoiin2Gen uppger i ett pressmeddelande att man strävar efter att skapa en mer avancerad version av bitcoin. Steven Seagal, som i nuläget även utreds för sexualbrott, hyllas för sina kunskaper inom kampsport och sin spirituella tro. 

Andra kändisar som marknadsfört ICO:er är bland annat boxningsstjärnan Floyd Mayweather och skådespelaren Jamie Foxx.

Amerikanska U.S. Securities and Exchange Commission, som utövar tillsyn över handeln med värdepapper, har tidigare varnat för liknande initiativ där kändisar uppmuntrar till investeringar.

Myndigheten har flaggat för att den här typen av samarbeten kan vara olagliga om källan eller eventuell betalning som tillfaller kändisen inte framgår.

Läs fler artiklar
LÄS MER